drama migratori

Salvini exigeix a la UE que es faci càrrec dels migrants del vaixell atracat a Catània

El ministre de l'Interior italià diu que no autoritzarà el desembarcament dels 177 refugiats del 'Diciotti' fins i tot que Brussel·les els distribueixi a altres països

zentauroepp44726592 cat103  catania  italia   21 08 2018   miembros de la polic 180821214007

zentauroepp44726592 cat103 catania italia 21 08 2018 miembros de la polic 180821214007 / ORIETTA SCARDINO

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Escala tècnica. La nau militar italiana ‘Diciotti’, amb 177 immigrants a bord, continua atracada des de la nit de dilluns –darrere de cinc dies d’espera davant l’illa de Lampedusa– al port de Catània (Sicília), però cap dels rescatats en alta mar, persones fugides de l’Àfrica subsahariana per guerres, dictadures o gana, ha pogut encara desembarcar.

Ho impedeix una ordre del Ministeri de l’Interior, en la qual es precisa que, abans d’autoritzar el desembarcament, la Unió Europea ha d’indicar els països on els migrants seran resituats. Una petició igual va ser cursada formalment diumenge passat pel titular d’Exteriors, Moavero Milanesi. Fonts de la presidència italiana han dit que el primer ministre, Giuseppe Conte, està intervenint per trobar una solució.

De moment, només Espanya i França haurien manifestat “una tímida adhesió”, mentre que Àustria, que a més d’ostentar la presidència de torn de la UE és un altre dels països on predominen els governants populistes, ha sol·licitat prohibir “qualsevol atracament a ports europeus de vaixells amb migrants que arribin d’Àfrica”.

Crítiques de Salvini a Brussel·les

Mentrestant, es multipliquen les crides a favor del desembarcament dels refugiats. “Les persones a bord han patit abusos, tortures, són víctimes del tràfic d’éssers humans, necessiten rebre assistència urgent i de dret a demanar asil que és un dret fonamental, no un crim”, ha declarat Carlotta Sami, portaveu d’ACNUR, l’agència de l’ONU per als refugiats. Unes altres 15 associacions i moviments de la societat civil de Catània han fet públic un missatge en què demanen que “el port sigui immediatament obert i les autoritats deixin desembarcar les persones de la nau. Siguem humans”.

Matteo Salvini, el polèmic i xenòfob titular d’Interior i autor de l’ordre “ports tancats”, ha respost que “abans d’autoritzar el desembarcament seria millor aixecar el telèfon i demanar explicacions a Brussel·les i als altres governs europeus”. “S’està treballant per aconseguir distribuir els migrants a diversos països”, ha declarat, pel seu costat, el portaveu de la Comissió Europea, Alexander Wintersterin.

Salvini ha criticat que els Estats de la UE no assumeixin els seus compromisos de reubicació en els casos d’immigrants que arriben a les costes d’Itàlia. El líder de la Lliga, que també és vicepresident del Govern, ha recordat que el juliol sis països europeus es van comprometre a rebre 450 immigrants que van desembarcar al port de Pozzallo, a Sicília, i únicament França ha complert la seva paraula.

Despeses de trasllat

Notícies relacionades

“Només França ha realitzat un esforç acollint 47 dels 50 promesos (tres esperen hospitalitzats el trasllat)”, ha subratllat. En canvi, diu en un comunicat, Alemanya en rebria 50 i n’ha admès zero, igual que Portugal, Espanya i Malta, mentre que Irlanda havia promès fer-se’n càrrec de 20 i no n’ha asilat cap. “Tots proven de guanyar temps imposant a Itàlia que pagui les despeses dels trasllats, 500 euros per persona”, ha assegurat.

L’exprimer ministre italià, Paolo Gentiloni, pel seu costat, ha lamentat l’actitud del Govern del seu país. “Hem vist molts vaixells de migrants obligats a vagar pels mars sense poder arribar a un port, però és la primera vegada a nivell mundial que a una nau de la Guàrdia Costanera (militar) se li ha arribat a prohibir atracar als ports del seu país”.