PRÒXIM ORIENT

Hamàs i Israel acorden un alto el foc a la zona de Gaza

Hamàs declara que dona per acabat la seva ofensiva militar i els seus braços armats confirmen la treva

zentauroepp43534585 a picture taken from gaza city on may 29  2018  shows a smok180529133254

zentauroepp43534585 a picture taken from gaza city on may 29 2018 shows a smok180529133254 / THOMAS COEX

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després d’haver-se intensificat els atacs aeris entre Israel i Hamàs a la franja de Gaza, els esforços per pacificar la zona de l’ONU i Egipte han donat fruits i han aconseguit mediar un acord d’alto el foc entre Israel i les milícies rebels, que entra en vigor aquesta mitjanit, hora local (21.00 GMT).

"S’ha arribat a un acord de calma a canvi de calma, que comença a mitjanit," ha dit a Efe un membre del comitè conjunt de les milícies armades a Gaza, que ha demanat no ser identificat. La font ha assegurat que l’acord s’ha aconseguit gràcies a la mediació egípcia i l’enviat especial de l’ONU per a les negociacions de pau a l’Orient Mitjà, Nicolai Mladenov, però ha advertit que "la resistència armada palestina" té dret a respondre a "qualsevol violació del pacte".

El diari digital israelià ‘Ynet’ ha assenyalat que fonts palestines han confirmat l’entrada en vigor d’una treva, però no ha estat així del bàndol israelià, on cap font oficial ha ratificat aquesta informació. La cadena qatariana Al-Jazeera també ha assegurat que s’ha aconseguit un cessament d’hostilitats.

La possibilitat de calma ve després d’una violenta jornada, en què les milícies palestines van llançar uns 200 coets contra Israel, que van provocar una vintena de ferits, il’Exèrcit israelià va atacar en represàlia 150 objectius militars a Gaza, en què va ferir una vintena de persones i va provocar la mort tres palestins.

Hamàs dona per acabat atac militar

D’altra banda, el moviment islamista Hamàs ha donat per acabada la campanya d’atacs i ha dit que "aquesta onada d’escalada militar s'ha acabat", segons un comunicat d’un comitè en què hi ha representats la Gihad Islàmica, els Comitès de Resistència Popular, el Front Palestí d’Alliberament Popular i el Front Democràtic per a l’Alliberament de Palestina, els braços armats d’aquesta agrupació.

Notícies relacionades

Les faccions militars encapçalades per Hamàs, "estaran compromeses amb una treva mentre l’ocupació israeliana hi estigui compromesa", ha indicat l’organisme.

Les informacions sobrel’alto el foc segueixen una declaració en sentit contrari del Gabinet de Seguretat israelià, que després de diverses hores d’estar reunits els alts caps de la Defensa, va emetre un comunicat en què assegurava que havia ordenat a l’exèrcit "que continuï actuant amb força els elements terroristes".

Temes:

Israel