TENSIÓ DIPLOMÀTICA

L'Equador amenaça Assange de fer-lo fora de l'ambaixada de Londres si continua parlant de Catalunya

El fundador de WikiLeaks es troba refugiat en la legació des del 2012 per la filtració de documents secrets dels EUA

zentauroepp42059301 files  in this file photo taken on may 19  2017 wikileaks fo180608162351

zentauroepp42059301 files in this file photo taken on may 19 2017 wikileaks fo180608162351 / JUSTIN TALLIS

1
Es llegeix en minuts
ACN

El president de l’Equador, Lenín Moreno, ha advertit el fundador de WikiLeaks, Julian Assange, que "prendrà mesures" si continua parlant de Catalunya, i ha reforçat així la seva amenaça de fer-lo fora de l’ambaixada de l’Equador a Londres. "Al senyor Assange, li hem posat una condició: que deixi d’intervenir en la política i l’autodeterminació dels països. En cas contrari, es prendran mesures", ha afirmat Moreno en una entrevista televisiva a la cadena Univision. El 2010, WikiLeaks va filtrar a diversos mitjans de comunicació centenars de milers de documents, missatges militars secrets sobre les guerres de l’Iraq i de l’Afganistan i claus diplomàtics en clau plenes de confidències compromeses sobre dirigents estrangers.

Accés bloquejat a internet

Notícies relacionades

Assange, refugiat en la legació equatoriana a Londres des del juliol del 2012, va recolzar el referèndum de l’1-O i també va denunciar la repressió de la policia espanyola contra els catalans que volien votar. Arran de les pressions del Govern espanyol, a finals de novembre l’Equador va exigir Assange que no fes declaracions que poguessin afectar les seves relacions internacionals. A començaments de març, va tallar l’accés a internet després que el fundador de WikiLeaks afirmés que Alemanya tenia el seu primer "pres polític" amb Carles Puigdemont.

El compte de WikiLeaks s’ha fet ressò també de les paraules de Moreno i ha lamentat que el president de l’Equador torni a amenaçar Assange de "prendre mesures" per fer la seva feina i informar. "Com va fer per parlar de la policia espanyola colpejant votants catalans per l’autodeterminació", ha recordat WikiLeaks. "Moreno ho defineix com una interferència política. Però informar no és cap crim", afirma l’entitat.