DRAMA AL SUD D'EUROPA

Trobades mortes les dues nenes bessones desaparegudes en l'incendi de Grècia

La xifra de morts arriba als 88 mentre es multipliquen les veus que demanen la dimissió del primer ministre, Alexis Tsipras

zentauroepp44465586 wreckages of burnt vehicul are pictured in the seaside resor180728183208

zentauroepp44465586 wreckages of burnt vehicul are pictured in the seaside resor180728183208 / LOUISA GOULIAMAKI

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Sofia i Vasiliki, dues bessones de 9 anys, estaven de vacances a la casa d’estiu dels seus avis, a Mati, quan els incendis les van atrapar. Dilluns passat, juntament amb desenes de persones, van desaparèixer entre el caos i la mort que el foc, que avançava desbocat pel fort vent, creava al seu pas.

Els seus pares, des d’aleshores, les han estat buscant per tots els hospitals i comissaries de policia de la regió d’AtenesVan creure veure-les per televisió i van demanar, desesperats, ajuda a tots els grecs per trobar-les. Han sigut trobades, finalment, aquest dissabte de matinada: Sofia i Vasiliki van morir dilluns, cremades juntament amb els seus dos avis.

Preguntes sense resposta

Preguntes sense respostaGrècia, cinc dies després, continua preguntant-se què va passar. De moment hi ha comptabilitzats 88 morts–la tragèdia més gran de les últimes dècades al país–, però la xifra pujarà: encara queden desenes de desapareguts sota la runa i les cendres. El treball per recuperar tots els cossos tardarà setmanes.

Els veïns de Mati i Rafina, a més de bombers i policies, culpen el Govern de Tsipras d’inoperància. Asseguren que ningú els va avisar del risc; que no hi havia un pla d’evacuació sinó que, a l’hora de la veritat, es va imposar el campi qui pugui. Les autoritats s’excusen assegurant que les condicions meteorològiques van resultar extremes, que va ser impossible respondre amb proporció a 13 focs simultanis i que les cases de Mati, moltes construïdes amb fusta, van ser fàcilment arrasades per a les flames.

Tsipras, divendres, va dir que és possible que s’hagin comès errors i que assumirà responsabilitats polítiques. «¿Com planeja fer-ho? ¿Què significa “assumir responsabilitats polítiques”? Estic al límit”, ha respost un veí de Mati, la casa del qual ha quedat destrossada, al primer ministre en la televisió. Els partits de l’oposició demanen a Tsipras que dimiteixi; la premsa grega, per la seva banda, li reclama que faci alguna cosa més per assumir responsabilitats polítiques.

Intencionat o accident

Notícies relacionades

Intencionat o accidentL’Executiu grec, divendres, va anunciar que està recopilant proves que indiquen que els focs van ser intencionats. Però aquest dissabte, un informe fet pel departament de bombers assegura que no va ser així del tot. Explica que el foc que va cremar Mati va començar a la muntanya de Daou Pendeli, on un home, segurament un habitant de la zona, va començar un foc per cremar llenya que va acabar per descontrolar-se.

Després va intentar encobrir les seves empremtes: les va tapar amb pedres i les va remullar amb aigua quan va veure que les flames eren ja imparables. L’informe, no obstant, recull diversos testimonis que asseguren que, dilluns a la nit, van veure un home començant dos focs petits al costat de la carretera.