DRAMA AL MEDITERRANI

Indignació a Grècia: "Vau deixar que ens creméssim vius"

Creix la indignació entre els grecs, que acusen el Govern de falta de preparació davant del foc i lentitud en la resposta

zentauroepp44449847 a expert marks with paint a burnt house following a wildfire180726181033

zentauroepp44449847 a expert marks with paint a burnt house following a wildfire180726181033 / ANGELOS TZORTZINIS

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Quan el matí d’aquest dimecres, el ministre de Defensa grecPanos Kammenos, ha arribat a Mati, cap veí volia veure-li la cara. Al seu costat, envoltat de càmeres i micròfons, s’ha format un grupet de gent visiblement enfadada: absolutament ningú li ha donat la benvinguda al poble, el més afectat pels incendis d’aquest dilluns passat.

"Vau deixar que ens creméssim vius"Ens vau abandonar a la mercè de Déu. ¿Per què no ens vau evacuar? ¿On éreu? Ens vau dir que ens tiréssim a l’aigua. ¿Com preteneu que la gent gran es llanci al mar?», li preguntava al ministre, entre sanglots, una veïna la casa de la qual ha quedat destrossada per complet. No va tenir resposta per part del polític perquè alguns veïns, a l’escapar-se del foc, no van morir per les flames, sinó precipitant-se a les roques o ofegant-se al mar.

Tres dies després de la nit fatal, quan Mati va cremar sencera, el xoc comença a esvair-se i sorgeixen les preguntes, la ràbia i la frustracióEncara hi ha desenes de desapareguts —la premsa grega diu que són entre 100 i 150–, i la xifra de morts va escalant a cada hora: està en 85 però podria, segons les estimacions, superar el centenar.

Alguna cosa ha fallat quan aquest incendi, el més mortífer d’aquest segle a Grècia , ha afectat un territori deu vegades més petit que el del 2007 però el supera en morts. Llavors en van ser 70. La societat grega comença a buscar culpables: els dits assenyalen el Govern. «No hi havia pla estipulat. L’ordre d’evacuació va arribar quan el foc ja havia entrat en alguns barris residencials: massa tard. I ningú va dir a la gent on anar i com. Per això molts van quedar atrapats», diu el diari de centreesquerra ‘To Vima’,un dels més influents del país.

Reparació de danys

Reparació de danysEl Govern d’Atenes, aquest dijous, ha anunciat un paquet de mesures per ajudar els afectats. Les autoritats donaran 10.000 euros i un lloc de funcionari als familiars de morts –als quals ho vulguin–, 5.000 a la gent que s’han quedat sense lloc on viure i 8.000 per cada negoci cremat.

«S’han afanyat a anunciar les mesures de suport als afectats pel foc, pensant que així podran amagar les seves responsabilitats –diu aquest diari–. Però és obvi que algú no ha fet la seva feina com tocava. Ni una disculpa; ni una dimissió».

Els focs –que dilluns van arribar a ser 11 de simultanis–, ja estan sota control, tot i que encara no tots estan sufocats. Un tribunal d’Atenes ja ha començat a investigar si hi ha hagut negligències en la gestió de la crisi, i les possibles causes del foc –el Govern apunta, com a màxima hipòtesi, que ha sigut intencionat.

«La policia, els bombers i la Guàrdia Costanera vam fer tot el que vam poder, però no hi havia cap pla. El Govern i la nostra direcció van improvisar la resposta. Evidentment no va funcionar», explica un membre d’un sindicat de bombers grec a EL PERIÓDICO. Prefereix que la seva identitat quedi en l’anonimat.

Les autoritats es justifiquen en el fet que el vent, dilluns a la tarda, canviava de direcció molt freqüentment; i que les ràfegues –de gairebé 100 quilòmetres per hora–eren tan fortes i imprevisibles que van fer inútil qualsevol esforç per parar les flamarades.

Notícies relacionades

Raons, per a aquest bomber, que no són suficients: «El que importa és que en aquestes dates sempre hi ha incendis. Hi hauria d’haver hagut un protocol, però no hi havia res. El missatge que es va donar als veïns va ser de tirar-se al mar: campi qui pugui», diu visiblement enfadat.

«Es repetirà»

«Es repetirà»Del total de 187 ferits pel foc, 64 encara estan hospitalitzats –10 d’ells en estat crític. «Espero que el que ha passat serveixi per obrir un debat sobre les causes i les responsabilitats d’aquesta tragèdia –demana un policia, que tampoc vol donar el seu nom. Necessitem una planificació a llarg termini i més recursos en prevenció. Els nostres polítics són uns hipòcrites. Mentre segueixin en les seves disputes partidistes, parlant molt però sense fer res, desastres com aquest es repetiran».