DRAMA

Grècia busca els desapareguts pel foc

Els morts en els incendis arriben ja a 80 mentre desenes de persones continuen sense ser localitzades

Augmenta la indignació al país en vista de les sospites que la majoria dels focs han sigut intencionats

zentauroepp44438114 a member of a rescue team searches inside a destroyed buildi180725110454

zentauroepp44438114 a member of a rescue team searches inside a destroyed buildi180725110454 / ALKIS KONSTANTINIDIS

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Els morts pels devastadors incendis de Grècia, els més mortífers que es recorden, s’eleven ja a 80, però podrien continuar creixent perquè els desapareguts es compten per desenes. Hi ha, a més, 180 ferits, 11 d’ells en estat molt crític. "Hem començat a provar d’identificar tots els cossos. Però estan socarrimats i serà una tasca complicada”, ha explicat a la premsa el servei forense, per a desesperació de les famílies que, des de dilluns, tenen algú pròxim sense localitzar.

Tots els morts es van produir entre les localitats de Rafina i Mati, on molts atenesos es traslladen durant l’estiu. Angelos, supervivent, intenta ajudar veïns i amics que han perdut molt més que ell. Al seu barri, un dels més afectats, la policia forense comença a emportar-se els cadàvers. Ell va tenir sort: casa seva va quedar intacta, tot i que el seu cotxe és pura cendra. Ara va amb moto, i l’únic sentiment que té és de ràbia. "És impossible que 11 incendis declarats en 20 minuts siguin per causes naturals.Això ho ha fet algú. No sé per quin motiu, però aquesta persona és una mal nascuda”, diu.

Al veure els dos pobles queda clar per què aquest ha sigut l’incendi més mortífer del segle XXI a Grècia: Mati i Rafina, a uns 30 quilòmetresd’Atenes,  són poblacions amb construccions senzilles i enganxades unes a altres sense gairebé carrers, entre pins i una brossa seca que, en el millor dels casos, mesura d’alt com una persona. Aquests dos pobles, on es repeteixen els errors de planficació urbanística que es produeixen en altres llocs de Grècia, eren un polvorí preparat per als focs artificials d’estiu.

“El problema va ser que molta gent, al veure que venien les flamarades, va anar cap al mar, i a Mati només hi ha un camí que hi arriba. Totes la resta són penya-segats. El camí va quedar col·lapsat i molta gent va quedar atrapada mentre el foc avançava cap a ells”, explica Angelos. Mati és ara un esquelet negre: un cementiri d’arbres caiguts, cases sense parets, i cotxes fosos i coberts d’una capa de cendra i pols grisa que fa olor del record fosc de dilluns a la nit.

El foc va avançar desbocat, atiat per un vent a gairebé 100 quilòmetres per hora, cap a les cases. Els que van poder es van llançar al mar, on la Guàrdia Costanera grega i vaixells privats van rescatar unes 700 persones. Però Mati i Rafina són pobles de vacances on viuen, en gran part, gent gran. Molts no van ser capaços d’escapar.

Sense fi

Sense fiAra els veïns que van aconseguir fugir tornen a casa a salvar el que puguin i llençar l’inservible. Dos dies després d’aquella nit, aMati regna una calma i un silenci tristos: poca gent parla perquè fer-ho significa recordar. Però el malson encara no ha acabat. Més a l’oest, a la localitat de Kinetael foc continua actiu i descontrolat. Les previsions meteorològiques asseguren que aquest dijous plourà i que, amb l’aigua, la crisi acabarà. Però aquest dimecres el sol és imperial i la calor, inclement. El foc i el risc continuen vius.

Mati romandrà previsiblement sense aigua durant 15 dies i sense electricitat durant un mes. “És una tragèdia indescriptible. Investigarem què ha passat quan arribi el moment», ha dit el primer ministre grec, Alexis Tsipras, que ha declarat l’estat d’emergència a la regióde l’Àtica i tres dies de duel nacional. La principal hipòtesi del Govern és que els incendis, set de simultanis a prop d’Atenes, han sigut provocats.

Tard i malament

Tard i malamentEl pare de l’Anastasios  té un dit que és or. “Maradona tindria enveja. Ell va tenir la mà, però el meu pare té el dit de Déu —diu Anastasios, la casa del qual a Mati ja no existeix. Dilluns a la tarda li va fer mal el dit i se’n va anar a l’hospital. Va salvar la vida. Té 87 anys: segur que hagués mort». L’Anastasios s’ho pren amb humor i disfruta ensenyant el que, fa dos dies, era la casa del seu pare. 

Notícies relacionades

Mentre parla, no obstant, sorgeix l’enuig. Es nota per l’expressió de la seva cara que va pujant, fins que, de la pressió, esclata: “És una vergonya el que ha passat. M’importa poc si l’incendi va ser natural o provocat. Els boscos estan tan bruts que la propagació ha sigut imparable. Fa anys que estan abandonats. El govern té els diners per mantenir-los, però els és absolutament igual”.

L’Anastasios segueix: “I a més han sigut lents. Quan se’n van adonar, l’incendi ja era incontenible. D’acord, van demanar ajuda a altres països, però ¿per a què? En el temps que van trigar a arribar ja havia mort molta gent”.