EL DRAMA MIGRATORI

Open Arms: La mirada sense rumb de la Josephine

Dos voluntaris de l'oenagé rescaten una dona camerunesa que va passar 48 hores aferrada a un tros de fusta després del naufragi de la seva embarcació

zentauroepp44359243 a crew member of ngo proactiva open arms rescue boat embrace180718174519

zentauroepp44359243 a crew member of ngo proactiva open arms rescue boat embrace180718174519 / JUAN MEDINA

2
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

Va viatjar amb la voluntat de superar les fronteres, d’esquivar vigilàncies armades, d’entreveure nous horitzons. Però ara, després de tant d’esforç, ni tan sols deu saber on es posarà la seva mirada. Els ulls de la Josephine segueixen en l’ànsia que la va mantenir 48 hores agafada a un tros de fusta després delnaufragi  de l’embarcació en la qual anava al costat d’altres immigrants. Aferrada a l’última escletxa per mantenir viu el seu somni, a una pròrroga que per moments semblava inesperada, però que li va ser concedida amb l’arribada dels dos voluntaris de Proactiva Open Arms, que la van rescatar a unes 80 milles de la costa líbia. Ara, dos dies després, aquesta dona camerunesa ja s’ha recuperat físicament, però la seva ment continua submergida en els dolorosos llimbs del Mediterrani, amb la mirada perduda, sense rumb conegut.

El trauma de veure perdre la vida als seus companys d’aquesta salvatge aventura ha quedat gravat a les seves pupil·les. Un impacte visual que té gravat a la retina, en el seu viatge cap a la costa de Palma, on el Govern espanyol ha acceptat brindar-li empara a ella i un comiat digne als morts. "Quan l’he trobat de cap per avall i mentre la girava he desitjat amb totes les forces del meu cor que fos viva”, ha descrit el voluntari Javier Figuera en unes declaracions recollides pel diari La Reppublica. "I després, després de contactar amb ella –ha afegit–, no ha deixat de tocar-me, d’aferrar-se a mi amb molta força". Aferrada una vegada més. Del tros de fusta al braç del Javier, però sempre amb l’anhel d’una vida millor. Un somni que es va tornar un malson al mig del mar. Amb prou feines ha aconseguit dir que es va escapar del Camerun per la violència del seu marit, "perquè no podia tenir fills" i implora que no la portin a territori libi: "Líbia, no", repeteix en francès, segons revela la periodista d’Internazionale Annalisa Milli.

Bloqueig

Notícies relacionades

La dona va ser rescatada en un estatd’hipotèrmia greu i amb evidents símptomes d’haver sigut víctima d’un potent xoc emocional,xoc  el de veure morir els seus acompanyants i el de passar més de dos dies flotant enmig de la immensitat del mar. La supervivent es troba "recuperada físicament però mentalment encara molt afectada", ja que pateix "un estrès agut i un bloqueig” tan fort que li resulta impossible descansar, segons revela la portaveu de Proactiva Open Ams, Laura Lanuza.

La Josephine amb prou feines tanca els ulls i encara té aquesta mirada perduda, capaç de travessar fronteres, obstacles i guàrdies costaners. Ara posa rumb a l’horitzó balear, tot i que encara no ho sàpiga perquè els seus ulls continuen clavats en l’atroç peatge que ha pagat per tenir l’oportunitat de tenir un futur millor.