CIMERA BILATERAL EUA-RÚSSIA

Putin: "Sí, jo volia que guanyés Trump per normalitzar les relacions entre els EUA i Rússia»

La cimera suposa per a Trump una "oportunitat per obrir nous camins de pau i estabilitat al món"

atlas-20180716-trump-y-putin-celebran-en-helsinki-su-primera-reunin-oficial / periodico

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha començat el seu discurs en la roda de premsa a Hèlsinki, Finlàndia, destacant la bona sintonia amb el seu homòleg nord-americà. “Hem de redirigir les males relacions entre els dos països; els dos tenim la responsabilitat de preservar la seguretat global”, ha afirmat. Putin, preguntat per la possible inferència de Rússia en les últimes eleccions nord-americanes, no ha negat que preferia que guanyés el candidat republicà: "Sí, jo volia que guanyés Trump per normalitzar les relacions entre els EUA i Rússia".

Putin considera necessari treballar conjuntament amb els EUA per “tirar endavant una agenda de desarmament nuclear” que permeti evitar “futurs incidents i perills”. Rússia està compromesa, ha recalcat el president, a garantir una “pau duradora”. “Hem fet els primers passos en aquesta direcció”, ha afegit.

Donald Trump ha pres la paraula per destacar el “diàleg productiu” mantingut amb Putin, que també ha felicitat per la bona organització del Mundial de Futbol. “Putin i jo resoldrem molts problemes afrontant-los plegats”, ha afegit el president dels EUA.

“El diàleg productiu” entre Rússia i els EUA, ha insistit, és una “oportunitat per obrir nous camins de pau i estabilitat al món”. Els dos mandataris també han parlat, segons Trump, sobre el terrorisme islàmic i han acordat mantenir una comunicació fluida per combatre'l. “Els trobarem i els pararem, no en tinguin cap dubte”, ha reblat. “Ens veurem en el futur, sovint,” ha postil·lat.

Durant el torn de preguntes, Putin ha aprofitat per regalar una pilota del Mundial al seu homòleg, que ha agraït el detall i l’ha llançat a Melania. "A Barron li encantarà", ha dit.

Minuts abans del començament de la roda de premsa, un assistent d’uns 50 anys, acreditat possiblement com a periodista, ha mostrat un cartell en contra de les proves nuclears. La seva protesta ha sigut interrompuda ràpidament per quatre membres de seguretat, que l’han conduït fins a fora de la sala. 

La reunió prèvia

Hores abans, Trump i Putin s’havien reunit amb l’única companyia dels seus intèrprets. Després de més de dues hores de trobada, Trump ha qualificat aquesta reunió com "un molt bon començament". "Crec que ha sigut un molt bon principi. És un començament molt, molt bo per a tothom", va dir Trump als periodistes al començament del seu dinar de feina amb Putin.

El cara a cara entre els dos mandataris, que estaven acompanyats únicament pels seus intèrprets, va durar dues hores i deu minuts, és a dir, 40 minuts més del previst, van informar els mitjans russos. A continuació, Trump i Putin es van dirigir al seu dinar de feina amb alguns dels seus principals ministres i assessors, entre ells els seus respectius titulars Exteriors, Mike Pompeo i Serguei Lavrov.

Putin s’havia fet esperar a Finlàndia. Dos minuts abans de les 13.00 h (una hora menys a Espanya) va aterrar, a l’aeroport Vantaa de Hèlsinki, l’avió Iliuixin-96 de la companyia aèria Rossiya, que portava el president rus. És a dir, dos minuts abans de l’inici de la cimera al Palau Presidencial de Hèlsinki.

L’impressionant seguici presidencial rus, format per una vintena de vehicles i furgonetes, ha arribat a la seu de la trobada entre els dos presidents, al centre de la capital finlandesa, amb 35 minuts de retard respecte a l’horari previst, una cosa que sol passar amb el president rus, segons reconeixen els reporters que acompanyen regularment el líder del Kremlin al ‘pool’ presidencial. 

En vista que el seu interlocutor no arribava a temps, el líder de la Casa Blanca, Donald Trump, que ja feia hores que esperava a Hèlsinki, s’ha quedat al seu hotel per assegurar-se que no era el primer a personar-se a l’antic palau imperial dels Romanov durant el segle XIX, on té lloc la cimera, segons ha informat la cadena CNN.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Putin ha emfatitzat que havia arribat "l’hora de parlar amb deteniment, tant de les relacions bilaterals com dels diferents punts de tensió al món".  

En un tuit previ a la cimera, Trump ha culpat l’"estupidesa" i la "ximpleria" als EUA del mal estat de les relacions entre els dos països. El Ministeri d’Exteriors rus ha aplaudit aquests comentaris i s’ha mostrat d’acord amb les crítiques del líder de la Casa Blanca a la investigació sobre la ingerència russa en les eleccions presidencials.