CIMERA BILATERAL TRUMP-PUTIN

Putin es veurà amb Trump a l'antiga residència dels tsars a Hèlsinki

Finlàndia va formar part de l'Imperi rus fins a principis del segle passat, i els monarques russos passaven temporades al país

zentauroepp44346643 the presidential palace is seen prior to the u s  president 180716112912

zentauroepp44346643 the presidential palace is seen prior to the u s president 180716112912 / LEONHARD FOEGER

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

El president de Finlàndia, Sauli Niinistö és l’amfitrió oficial de la primera cimera bilateral entre el president dels EUA, Donald Trump i el seu homòleg rus, Vladímir Putin. Però si s’hagués celebrat la trobada un segle abans, seria en realitat el líder del Kremlin, anomenat el 'tsar' pel seu afany de recuperar part de la simbologia imperial russa després de la seva arribada al poder el 2000, el mestre de cerimònies.

L’escenari de la cimera és el Palau Presidencial de HèlsinkiPalau Presidencial , un elegant i sòlid edifici d’estil neoclàssic obra de l’arquitecte alemany Carl Ludvig Engel al centre de la capital finlandesa, que va servir de residència oficial de la dinastia Romanov durant els anys en què Finlàndia va formar part de l’Imperi rus com un gran ducat autònom, entre 1809 i 1917.

Durant aquest període, l’emperador rus era alhora el gran duc de Finlàndia, tot i que el país va poder mantenir moltes de les seves lleis i fins i tot el seu propi parlament, denominat Dieta. La monarquia respectava l’autogovern finlandès mentre impulsava alhora la russificació del país, la qual cosa va empènyermolts finlandesos a col·laborar amb l’administració tsarista.

Visita dels Romanov

La construcció del llavors Palau Imperial de Hèlsinki va acabar el 1845, i va rebre nou anys més tard, el 1854, la primera visita d’un membre de la família Romanov, concretament del gran duc Constantí, un dels fills del tsar Nicolau I. Va ser visitat amb freqüència pel tsar Alexandre II, un dels monarques més liberals de Rússia, durant el seu regnat, entre 1855 i 1881. En aquesta època, l’edifici fins i tot va comptar amb una Sala del Tron on l’emperador rus celebrava audiències.

Notícies relacionades

Un segle i mig més tard, l’antiga residència imperial a la capital finlandesa rep la visita d’un president rus a qui no disgusta el sobrenom de 'tsar'.