TRACTAT INTERNACIONAL
Di Maio anuncia que Itàlia no ratificarà l'acord de lliure comerç amb el Canadà
El vice primer ministre italià declara que el seu país rebutjarà la implementació del CETA
L'acord necessita la ratificació de tots els estats membres per entrar en vigor
undefined44281591 file photo five stars movement m5s leader luigi di maio l180713134643 /
Itàlia no ratificarà l’acord de lliure comerç entre la Unió Europea i el Canadà. Així ho ha declarat el vice primer ministre i ministre italià per al Treball i el Desenvolupament Econòmic, Luigi Di Maio, i ha posat en perill un dels acords més importants que la UE ha firmat des de fa anys. "El CETA (Acord Integral sobre Economia i Comerç, per les seves sigles en anglès) arribarà al Parlament, i aquesta majoria de Govern el rebutjarà i es negarà a ratificar-lo", ha dit Di Maio en una cimera d’agricultors a Roma.
A més, el vice primer ministre i líder del Moviment Cinc Estrelles (M5S) que governa en una coalició amb el partit ultradretà Lliga, ha advertit que, si algun representant governamental "continua defensant tractats com el CETA, serà acomiadat". El CETA és l’acord comercialmés gran firmat per la UE des del 2015, i ha de ser ratificat pels 28 estats membres.
Línia dura
El govern conjunt de l’M5S i la Lliga, que va assumir el càrrec l’1 de juny passat, s’ha compromès a prendre una línia dura per defensar les especificitats italianes. El ministre d’Agricultura, Gian Marco Centinaio, de la Lliga, va atacar el CETA el mes passat. Actualment el tractat està en vigor de manera provisional des del setembre del 2017, a l'espera de rebre l’aprovació definitiva. A l’implementar-se l’acord, es van eliminar els aranzels sobre una gran quantitat de productes i es va ampliar l’accés a la carn de boví canadenc a Europa, igual que al formatge i el vi de la UE al Canadà.
Notícies relacionadesEntre els 28 estats membres, Itàlia té el nombre més elevat de productes amb etiquetes de DOP (Dominació d’Origen Protegida) id’IGP (Indicació Geogràfica Protegida). Amb el CETA, el Canadà ha reconegut més de 40 productes DOP i IGP d’Itàlia, entre un total de 292.
Acord "erroni i arriscat"
Coldiretti, l’associació d’empreses agrícoles italiana, ha qualificat el CETA d’"erroni i arriscat" per a Itàlia. Segons l’associació, un de cada cinc productes alimentaris que arriba a Itàlia no respecta les normes de tutela del medi ambient sobre l’ús de pesticides o en tema de drets dels treballadors.
- Nou recurs tàctic del barça La hipnòtica trampa de Flick
- Fons europeus Una cooperativa rep 40 milions de la UE per a 350 pisos socials
- Una generació de vidre de ferro
- Consum d’electricitat La producció rècord dels pantans que guarden energia cobreix les renovables
- La tromba a l’aeroport del Prat nega les pistes, la T1 i el pàrquing