Trump dinamita la cimera de l'OTAN

El president dels Estats Units torna a retreure a Alemanya i també a Espanya que no inverteixen prou

El secretari general de l'Aliança, Jens Stoltenberg, es veu forçat a convocar de nou la reunió del Consell Atlàntic

zentauroepp44234445 file   in this thursday  may 25  2017 file photo  u s  presi180710110516

zentauroepp44234445 file in this thursday may 25 2017 file photo u s presi180710110516 / Matt Dunham

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

"[Donald] Trump estava de bon humor. Va dir que Europa és un continent que aprecia i que ha de gastar més en defensa. Però té wifi a l’avió, així que ja ho veurem", deia premonitòriament quan va arribar a la segona jornada de la cimera de caps d’estat i de govern de l’OTAN el primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel. El president dels Estats Units no ha esperat ni a pujar a l’Air Force One i directament ha dinamitat l’agenda de la cimera a l’obligar el secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, a convocar de nou una reunió extraordinària del Consell Atlàntic per parlar de nou de la despesa en defensa.

Originalment, l’agenda de la cimera incloïa una reunió amb els líders d’Ucraïna i Geòrgia i posteriorment amb els països que participen enl’operació de l’Afganistan. L’obsessió de Trump amb la despesa en defensa ha obligat a modificar l’habitualment estricte programa. Segons fonts diplomàtiques, l’inquil·lí de la Casa Blanca ha aprofitat el seu torn d’intervenció durant la reunió amb Ucraïna i Geòrgia per arremetre amb un llenguatge extremadament dur contra els països aliats per no gastar prou en defensa.

Segons les mateixes fonts, ha assenyalat diversos països, entre els quals Espanya, però especialment ha tornat a criticar Alemanya. Trump ha personalitzat el seu atac en la cancellera Angela Merkel, a qui s’ha adreçat pel seu nom. Aquest atac ha obligat Stoltenberg a suspendre la trobada i reunir de nou només els països del Consell Atlàntic. 

Tal com ja va fer dimecres, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que assisteix a aquesta trobada d’urgència acompanyada de la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha intervingut per defensar la necessitat de tenir en compte no només la despesa en defensa, sinó també la contribució dels aliats a missions i les seves capacitats.

Compromís amb el 2%

Els membres de l’OTAN es van comprometre en la cimera de Gal·les del 2014 a dedicar un 2% del PIB a despesa en defensa per a l’any 2024. Un percentatge al qual només arribaran aquest any vuit països de l’Aliança, una cosa que Trump considera a hores d’ara inacceptable.

Durant la primera sessió de treball de dimecres, el multimilionari va atacar amb virulència Berlín, a la qual va acusar d’enriquir Rússia pagant "milions" pel seu gas, va reclamar als seus socis un augment immediat de la despesa al 2% i va advertir la necessitat d’incrementar-la ni més ni menys que al 4% del PIB.

Notícies relacionades

Aquest dijous, Trump ha tornat a deixar clar abans d’arribar a la cimera que per ell l’assumpte està lluny d’estar tancat. “Alemanya ha començat a pagar Rússia, el país del qual es volen protegir, milers de milions de dòlars per cobrir les seves necessitats energètiques a través d’un nou gasoducte. ¡No és acceptable! Tots els països de l’OTAN han de complir amb el 2% i s’ha d’incrementar al 4%”, ha avisat a través del seu compte de Twitter.

Fonts citades per l’agència alemanya DP i per Politico han apuntat que el president nord-americà hauria amenaçat de treure el seu país de l’Aliança Atlàntica, tot i que l’agència Reuters ho ha negat.

Temes:

OTAN