NEGOCIACIONS EUROPEES

Dimiteix el ministre britànic per al 'brexit', David Davis

El polític conservador s'havia mostrat crític amb els plans de Theresa May

L'Executiu de Londres va aprovar divendres un pla per mantenir vincles més estrets amb la UE

de417458-c1ba-43ee-b8c7-7cd5fbd7a787-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El polèmic pla de Theresa May per a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea va provocar ahir a la nit la dimissió del ministre britànic per al ‘brexit’, David Davis. Euroescèptic reconeugt, va accedir al càrrec el 2016 i era el responsable de les negociacions amb Brussel·les. A la carta de renúncia dirigida a la primera ministra Davis afirma: “L’interès nacional necessita un ministre per al ‘brexit’ que cregui fermament en el vostre pla i no només un recluta reticent”.També assenyala que “la tendència i tàctiques actuals” estaven “fent més i més l’efecte que és menys i menys possible” que el Regne Unit pugui abandonar la unió duanera i el mercat únic. Dos secretaris d’Estat més del seu Departament també han optat per marxar.

Una traïció

Notícies relacionades

 May ha de fer ara una remodelació del gabinet en un ambient febril de màxima tensió en el seu partit. L’actual ministre del Medi Ambient, Michael Gove, és el favorit per reemplaçar Davis. La primera ministra s’ha de reunir avui dilluns cara a cara a la Cambra dels Comuns amb els diputats i els lords conservadors per discutir la seva proposta. Els parlamentaris ‘tories’ que advoquen per un divorci sense concessions estan furiosos i consideren el que ha ideat May una traïció. Una recollida de firmes està en marxa, segons els mitjans britànics, per presentar una moció contra el lideratge de May, que governa amb minoria a la Cambra dels Comuns.

Incapaç de conduir el ‘brexit’

El ja exministre havia amenaçat amb dimitir en diverses ocasions i va donar el cop de porta dos dies després que May arrenqués amb prou feines un acord als membres del seu gabinet sobre un nou i controvertit pla per a les futures relacions amb la UE. Set ministres, entre els quals, Davis, s’havien oposat a la proposta, que opta per una col·laboració comercial molt estreta amb la UE, el que ha anomenat un ‘brexit’ suau. Finalment, els partidaris de la ruptura total, reunits a la residència campestre de Chequers durant dotze hores divendres passat, van acabar cedint a les pressions i van acatar el projecte, però el consens ha durat poc. Boris Johnson sembla que va comentar en privat que és millor seguir a la Unió Europea que el pla de la primera ministra. “May és incapaç de conduir el ‘brexit’”, va declarar el líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn.