LA CRISI ETERNA DE ROMA

El Govern italià s'esquerda pel forat pressupostari

Complir les promeses de la Lliga i els indignats costen més de 100.000 milions, que l'erari no té

Salvini no pot abaixar els impostos a les empreses, i el'M5S tampoc pot aprovar la 'renda de ciutadania'

zentauroepp44126050 epa3300  suvignano  italia   03 07 2018   el ministro de int180707163719

zentauroepp44126050 epa3300 suvignano italia 03 07 2018 el ministro de int180707163719 / FABIO DI PIETRO

4
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

L’estrany matrimoni de conveniència entre la ultradretana Lliga i els antisistema del Moviment 5 Estrelles (M5S) està patint els seus primers sismes conjugals. Els analistes més apocalíptics estan convençuts que ja som al principi del final d’un govern de coalició que molts a Roma van qualificar de contra natura. L’origen dels mals no està tant en les clares divergències ideològiques sinó en els greus problemes pressupostaris que afronten després de prometre una despesa pública en el seu programa de govern de més de 108.000 milions d’euros. 

Matteo Salvini, el líder de la Lliga, apareix caracteritzat com Hitler als murals de Milà; com a captaire en els mems de les xarxes socials; com a xèrif a la portada d’un setmanari, o com a home que somriu davant els més de 500 emigrants morts des que va decidir tancar els ports italians als barcos de les oenagés que rescaten éssers humans al Mediterrani. Sens dubte, el ministre de l’Interior italià s’ha convertit en el centre de la polèmica, no només al seu país sinó també fora de les seves fronteres.

Però Salvini no és el punt més feble del Govern populista de Roma sinó les promeses que ha fet el Govern i que no podrà complir per falta de diners i que, al final, és el que pot fer fracassar el projecte.  Tots els economistes xifren el cost del programa dels populistes entre 108.000 i 125.000 milions d’euros. L’autodenominat “govern del canvi” busca aquests diners amb candeletes. El 2019, hi haurà eleccions i encara que siguin europees, el “canvi” ha de produir resultats, el que sens dubte serà molt difícil, amb un deute del 131,6% sobre el PIB i una previsió de creixement de l’1,3%. Tot i així, la Lliga i l’M5S no s’acovardeixen.

Renda a la ciutadania

El primer ministre, Giuseppe Conte, l’home de consens dels dos partits, es va reunir cara a cara amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, amb la proposta d’utilitzar els fons europeus (uns 20.000 milions d’euros) per invertir-los tant en el programa econòmic com en la “renda a la ciutadania”, un dels plans estrella dels indignats, una barreja de subsidi d’atur i augment de les pensions mínimes, que consisteix a pagar 780 euros mensuals als més pobres i als aturats. Cost total: uns 60.000 milions d’euros. Un promesa que es posarà en marxa com a molt d’hora el 2019, més tard del que havien promès.

“Nein”, va ser la resposta de la cancellera. “Els fons no es poden utilitzar per substituir la despesa nacional”, va advertir al seu torn Marianne Thyssen, eurocomissària per a l’Estat del benestar, a Luigi Di Maio, vicepresident del Govern i ministre de Desenvolupament Econòmic, Treball i Polítiques Socials i líder del M5S. “Retallarem els 20.000 milions que anualment Itàlia aporta a la UE”, va amenaçar llavors Di Maio a una Europa que, de fet, ja ha aixecat un cordó sanitari entorn d’Itàlia.

El Govern furga en el seu propi jardí a la recerca de fons, però els seus interessos i les seves respectives bases electorals els fan escombrar cap a casa. Mentre la Lliga proposa mesures que beneficien els rics, amb rebaixes o amnisties fiscals –“estalviant més, els rics invertiran també més i es crearan llocs de treball”, afirma Salvini– l’M5S aposta per polítiques socials, com el “decret llei sobre la dignitat” –s’entén que laboral–, que entre altres disposicions preveu que els contractes temporals no puguin durar més de 12 mesos (actualment 36 mesos), que els acomiadaments improcedents es paguin amb 36 sous i que si una empresa que ha rebut subvencions es trasllada a l’estranger, la multa sigui d’entre dos i quatre vegades el rebut. 

Unes mesures que aplaudeixen les bases de l’M5S, els sindicats i els treballadors precaris. “¡Cop mortal a qui va massacrar els drets!”, va dir Di Maio de la llei. “No perjudiqueu les empreses”, va dir Salvini, que ni tan sols va ser present en el Consell de Ministres que va aprovar el decret. 

Menys pensions als exdiputats

Notícies relacionades

Una altra de les mesures polèmiques és la proposta del president del Congrés, Roberto Fico, de l’M5S, de retallar les pensions dels exparlamentaris, cosa que ha provocat una autèntica revolta entre els exdiputats. La casta no es toca, encara que, en cas d’aplicar-se la reforma, l’estalvi seria d’un 40 milions d’euros anuals. També es pretén retallar les conegudes com “pensions d’or”, superiors als 4.000 i 5.000 euros mensuals. Amb aquesta mesura, segons Di Maio, es recuperaran 1.000 milions d’euros. Una xifra, una vegada més rebatuda pels experts, com Alberto Branbilla, pròxim a la Lliga, que xifra el guany en només “100 milions, si va bé”.

Mentrestant, Beppe Grillo, fundador de l’M5S, proposa elegir els senadors per sorteig. “Així seran un mirall de la societat”. Sempre millor que el cavall nomenat senador per l’emperador Calígula.