PRIMER CONTACTE

Quatre dies per salvar els menors abans que les pluges segellin fins al gener la cova de Tailàndia

Els menors atrapats a la cavitat al nord de Tailàndia fan arribar cartes a les seves famílies mentre entrenen per sortir bussejant

zentauroepp44189180 relatives  of the 12 schoolboys and their soccer coach trapp180707080510

zentauroepp44189180 relatives of the 12 schoolboys and their soccer coach trapp180707080510 / SOE ZEYA TUN

3
Es llegeix en minuts
Efe / Mai Sai (Tailandia)

De tres a quatre dies. Aquest és el marge de temps que es donen les autoritats tailandeses per salvar els 12 nois i el seu monitor atrapats en una cova abans que la previsible intensificació de les pluges amenaci de negar encara més la cavitat.

Narongsak Osatanakorn, el governador de la provincia de Chiang Rai, ha dit aquest dissabte que l’operació per drenar l’aigua dels 3,2 quilòmetres de recorregut fins on són els nois està tenint èxit.

Però la previsió és que les pluges s’intensifiquin i passin a ser torrencials a començaments de setmana, cosa que dona als rescatadors un marge de quatre dies per treure els nois. Si no s’aconsegueix, la cova quedarà segellada per les aigües fins al gener, ha afirmat el governador.

“[Els pròxims] tres o quatre dies des d’ara són el moment més favorable per a l’operació de rescat”, ha dit Osatanakorn.

Mentrestant, els escolars han pogut contactar amb els seus familiars a través de cartes que comparteixen un missatge comú: “Estem bé”.

Carta d’un dels menors tailandesos atrapats a la cova.

Els cossos d’elit de la marina tailandesa han publicat avui les missives en el seu perfil de Facebook, després de, previsiblement, portar-les a través els túnels subterranis parcialment inundats al llarg de la cavitat i entregar-les als familiars.

“No us preocupeu per mi, us trobo a faltar tots. Us estimo. Jo estic bé aquí, els meus germans els marines m’estan cuidant”, escriu Mik.

“Estic bé, només tinc una mica de fred, però no us preocupeu per mi. No us oblideu de la meva festa d’aniversari”, diu Night, que va fer anys dins de la cova.

Molt prims

El grup –compost per dotze nens d’entre 11 i 16 anys i un adult de 26– va ser trobat dilluns a la nit en una illa de terreny sec quatre quilòmetres endins de la caverna i després de nou dies d’intensa recerca en què van participar més de 1.300 persones.

Visiblement prims, però en bon estat anímic i de salut, els nois estan sent atesos a la gruta per una desena de militars, entre ells un metge i un psicòleg.

“Mama, papa us estimo; i al meu germà petit també. Si surto, sisplau porteu-me a una barbacoa”, demana als seus familiars Night.

Complements vitamínics

Gràcies a la ingesta de complements vitamínics, el grup recupera a poc a poc les forces de cara a la segona fase: la sortida de la cova situada al parc natural Tham Luang-Khun Nam Nang Non, a la frontera entre Tailàndia i Birmània.

“Tots els nens estan bé. L’equip de rescat ens està cuidant. Prometo que jo també cuidaré els nens el millor que pugui. Gràcies pel recolzament i sisplau accepteu les meves disculpes”, sol·licita Ekapol Chanthawong, l’entrenador de l’equip de futbol “senglars salvatges” del qual forma part amb els nens.

Les autoritats estudien dues opcions per a la sortida del grup: bussejar a través dels passadissos inundats o trobar un buit a la muntanya per on treure’ls amb l’ajuda d’un helicòpter.

Per a això, els escolars i el monitor han començat un entrenament intensiu per aprendre a bussejar, una opció d’elevat risc, però que segons els experts continua sent la més probable.

Mentrestant efectius militars rastregen el terreny de la muntanya a la recerca d’una fissura o xemeneia que accedeixi a la zona on es troben els nens.

Aquest dijous, un bussejador –de 38 anys– antic membre de la marina tailandesa va perdre la vida quan bussejava després de completar una missió de proveïment.

Notícies relacionades

La mort de l’experimentat bussejador serveix d’exemple, segons les autoritats, sobre la dificultat de les tasques de salvament a què s’enfronten els equips.

Els tretze es van internar a les galeries el dissabte 23 de juny després d’un entrenament de futbol quan una sobtada tempesta va començar a inundar la cavitat i els va tallar la sortida. 

Temes:

Tailàndia