GUERRA COMERCIAL

Una empresa xinesa fabrica les banderes de les campanyes electorals de Trump

L'empresari Li Jang, de la província de Zhejiang, ha explicat a una ràdio nord-americana que va produir el material per a les presidencials del 2016 i que té el mateix encàrrec per a les del 2020

undefined44166913 supporters of u s  president donald trump await his arrival 180706135249

undefined44166913 supporters of u s president donald trump await his arrival 180706135249 / JOSHUA ROBERTS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Coincidint amb l’esclat de la guerra comercial pels aranzels entre la Xina i els Estats Units, un empresari xinès de la província de Zhejiang, Li Jiang, ha declarat en una entrevista a la ràdio pública americana (NPR, per les seves sigles en anglès) que la seva companyia és l’encarregada de produir les banderes estatunidenques per a la pròxima campanya electoral del president Donald Trump del 2020

Encara no està clar si les banderes, que l’empresa de Li Jiang ven a un dòlar cada una, formen part d’una comanda feta per l’equip encarregat de preparar la campanya del president o per un tercer. Jiang ha confirmat, de tota manera, que l’empresa va treballar també per a la campanya del 2016. En aquesta ocasió, segons ha explicat, va subministrar banderes tant a Trump com a Hillary Clinton. En l’entrevista amb NPR, traduïda per un intèrpret, l’empresari xinès ha explicat que els treballadors de la seva empresa van ser els primers en saber que Trump guanyaria les eleccions ja que el seu equip va aconseguir moltes més banderes que la candidatura de Clinton. 

Notícies relacionades

L’equip que organitza la campanya de Trump per al 2020 va afirmar l’any passat que es compromet a "comprar material només nord-americà" i va confirmar que part de la mercaderia l’havien fabricat, com els característics barrets on es llegeix "Make America great again". El director executiu de l’equip, Michael Glassner, va dir en un comunicat que el comitè vendria productes nord-americans "durant tot l’any 2020 i més enllà".

Made in China

Durant l’entrevista a la ràdio nord-americana, Jiang ha qualificat de "completament normal" el fet que la seva empresa fos contractada per fabricar les banderes. Tampoc va mostrar cap preocupació per la guerra comercial desencadenada per Trump. "No estem preocupats perquè, en primer lloc, tenim un gran avantatge quant al preu sobre els nostres competidors. I els nostres clients són molt intel·ligents. Sempre acudiran al lloc més barat. Si a la Xina és barat, van a la Xina. Si als Estats Units és barat, van als Estats Units", ha explicat l’empresari, saben que difícilment els preus nord-americans baixaran al nivell xinès.