pacte nuclear

Pompeo arriba a Pyongyang per començar a concretar el desarmament nord-coreà

El viatge del secretari d'Estat dels EUA es produeix després que s'hagin publicat informacions que asseguren que Corea del Nord estaria provant d'ocultar bona part del seu arsenal i reserves a Washington

zentauroepp44168797 u s  secretary of state mike pompeo arrives at sunan interna180706100217

zentauroepp44168797 u s secretary of state mike pompeo arrives at sunan interna180706100217 / POOL

1
Es llegeix en minuts
Efe / Seúl

El secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, ha arribat aquest divendres a Pyongyang, on té previst reunir-se amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un, i començar a tractar els primers detalls sobre la desnuclearització a què s’ha compromès el seu règim.

Pompeo ha aterrat a l’aeroport internacional de Sunan després de fer una escala en la base nord-americana de Yokosuka (Japó). Durant la seva visita de dos dies, el cap de la diplomàcia nord-americana podria presentar als nord-coreans les primeres suggerències quant a terminis i metodologia per al desmantellament del seu programa nuclear.

Kim i el president dels EUA, Donald Trump, van firmar a Singapur el passat 12 de juny una declaració en la qual el règim nord-coreà es va comprometre a treballar per la "total desnuclearització" si Washington garantia la seva supervivència, encara que al document no es va aportar cap detall més.

Les reunions que mantindrà Pompeo amb oficials nord-coreans seran les primeres converses d’alt nivell des de la cita de Singapur. El mateix secretari d’Estat va escriure a la xarxa social Twitter abans d’aterrar que espera "seguir treballant per avançar cap a la definitiva i total desnuclearització" del règim de Pyongyang.

Notícies relacionades

Pompeo arriba a Corea del Nord poc després que s’hagin publicat informacions als EUA, citant fonts de la Intel·ligència nacional, que asseguren que Pyongyang no només ha continuat enriquint urani des del 12 de juny, sinó que estaria provant d’ocultar bona part del seu arsenal i reserves a Washington.

La visita de Pompeo es considera una primera prova per mesurar quin és el veritable abast dels plans de desarmament expressats pel règim aquest any. Pompeo volarà després, el 7 de juliol, de Pyongyang a Tòquio, on es reunirà amb els seus homòlegs japonès i sud-coreana, Taro Kono i Kang Kyung-wha, respectivament, per analitzar els resultats d’aquest viatge.