Famílies senceres en gàbies; així és un centre de retenció d'immigrants a Texas

Un vídeo mostra l'interior de l'establiment per a indocumentats de McAllen

190618 separacionfrontera1 16-9 ep / periodico

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Tot just unes hores després que Propublica difongués uns àudios esgarrifadors en què se senten els plors de nens separats dels seus paresnomés creuar la frontera nord-americana, les autoritats frontereres de Texas han fet públic un vídeo del centre de detenció d’indocumentats de McAllen (Texas) en què es veuen desenes de persones, entre elles, dones i nens, engabiades en habitacles.

El material va ser gravat en el curs d’una visita de periodistes i legisladors demòcrates. El periodista de la CBS, David Begnaud, va descriure els habitacles com "gàbies" fetes de filats, que li recordaven les que el seu pare utilitzava per guardar els seus gossos.

Aquest centre és el primer lloc on són retinguts els immigrants sense papers si són atrapats per les autoritats una vegada han travessat il·legalment la frontera. Segons les autoritats, a la instal·lació hi ha gairebé 200 menors no acompanyats, i la resta eren unitats familiars. En aquest centre, els pares són separats dels fills, per després ser jutjats i condemnats per entrar il·legalment al país. S’aplica així la política de "tolerància zero" establerta per Trump.

Notícies relacionades

El Departament de Seguretat Nacional (DHS) va informar que prop de 2.000 de menors havien sigut separats dels seus pares des de mitjans d’abril fins a finals de maig. La secretària de Seguretat Nacional, Kirstjen Nielsen, va defensar aquesta mesura, ja que, segons la seva opinió, mostra que les accions il·legals tenen conseqüències.

La premsa nord-americana està denunciant un tracte, especialment als menors, que qualifiquen sense embuts com a "cruel".