CRISI POLÍTICA A ALEMANYA

Els aliats de Merkel li concedeixen dues setmanes per segellar un acord migratori europeu

El ministre de l'Interior dona treva a la cancellera i començarà a expulsar només immigrants sense permís per viatjar

zentauroepp43827185 hyj103  berl n  alemania   18 06 2018   la canciller alemana180618165514

zentauroepp43827185 hyj103 berl n alemania 18 06 2018 la canciller alemana180618165514 / CLEMENS BILAN

4
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Calma després de la tempesta. Després d’una setmana marcada per fortes pressions internes que amenaçaven de trencar el Govern alemany, els conservadors han segellat aquest dilluns una treva per evitar que la sang arribi al riu. Reunit a Munic amb la junta directiva de la Unió Socialcristiana de Baviera (CSU), el ministre de l’Interior, Horst Seehofer, ha donat temps a la cancellera alemanya Angela Merkel perquè negociï un acord europeu abans d’aplicar el tancament de fronteres que proposava en el seu "pla mestre".

En un clar gest de distensió, el líder bavarès ha assegurat que, de forma gradual, Alemanya començarà a expulsar a la frontera petites quantitats d’aquells immigrants que tinguin prohibit viatjar, però no aquells que ja hagin sigut registrats en altres estats de la Unió Europea. És en aquest punt on xoquen frontalment amb la cancellera, líder de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) que s’oposa al que suposaria pràcticament un tancament de fronteres. "Encara no tenim la qüestió migratòria sota control", ha remarcat.

En un to més calmat, Seehofer ha assegurat que tot l’equip directiu dels conservadors bavaresos dona suport a aquesta treva encara que ha afirmat que l’expulsió d’immigrants i refugiats a la frontera continua sent una qüestió vital en la seva proposta per endurir la política migratòria d’Alemanya.

Merkel acudeix a Europa

Assetjada per la creixent pressió dins de les seves pròpies files, Merkel va demanar als seus temps fins a la pròxima cimera europea del 28 i 29 de juny que ve per provar d’arribar a un acord migratori amb els seus socis europeus que calmi les aigües a Alemanya. Encara que va amenaçar d’ignorar les directrius de la cancellera i implementar aquesta dura restricció migratòria, Seehofer ha optat finalment per un alto al foc temporal que si bé encara no la descarta sí que ajorna una possible implosió de la coalició de govern.

Encara que han evitat una crisi majúscula, l’ultimàtum segueix sobre la taula de Merkel, que disposa de només dues setmanes per arribar a un consens europeu. La cancellera ha dit que "no hi ha automatismes", però el gest a mitges de Seehofer li recorda que el preparatiu per a un tancament de fronteres estarà llest per posar-se en marxa quan aquest eventual acord migratori amb altres països no arribi a bon port. Tot i així, Merkel ha dibuixat al seu enemic íntim el que s’entén com una línia vermella. "[Tancar les fronteres] és un qüestió de competència política”, ha assegurat. Ella és l’única amb capacitat per poder decretar aquesta mesura.

Merkel acudirà així a Europa per salvar un escull que, per primera vegada en els seus 12 anys de mandat, ha posat en perill el seu regnat. Aquest mateix dilluns a la nit la cancellera es reuneix amb el primer ministre italià, Giuseppe Conte, mentre que aquest dimarts ho farà amb el president francès, Emmanuel Macron. Si no poden arribar a un gran acord europeu s’espera que Merkel estengui ponts amb altres països per tancar acords bilaterals que satisfacin els seus socis conservadors. Per la seva part, Seehofer vol començar a parlar amb Àustriagovernada per conservadors i ultradreta, per preparar el seu tancament de fronteres.

Tàctica electoral

En una enquesta publicada aquest dilluns fins al 68% dels alemanys creuen que la pressió per una restricció més gran de la política migratòria és una pura tàctica electoral dels conservadors bavaresos, una opinió que només contradiuen els mateixos votants de la CSU i de la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD).

I és que el pròxim 14 d’octubre Baviera, una de les regions més riques d’Alemanya, celebra uns comicis regionals que tornaran a impulsar els xenòfobs. Temorosos de perdre la majoria absoluta que van recuperar alland  el 2013, la CSU s’ha llançat a buscar el vot més nacionalista. Així, Seehofer ha assegurat quel’islam  "no pertany a Alemanya" mentre que el Govern bavarès ha aprovat la llei policial més dura del país i ha tornat a penjar creus cristianes a tots els edificis públics.

No obstant, el principal beneficiat d’aquesta tàctica és l’AfD, que en l’últim sondeig demoscòpic es dispara a la segona posició amb un 13,5% dels vots, una increïble entrada al Parlament regional a sobre de l’ala més ultra de la CSU.

Porta oberta a l’unilateralisme

En aquest sentit, el primer ministre bavarès Markus Söder ha sigut una de les veus menys flexibles amb la petició de la cancellera. A diferència de la CDU, la germana CSU deixa la porta oberta a l’unilateralisme nacional. "Els estats han de prendre primer les decisions que després s’apliquin a Europa", ha comentat abans de la reunió conservadora, contradient la posició de Merkel. "Intenten humiliar la cancellera perquè aproven el mateix que la ultradreta: la seva caiguda", explicava l’analista política Ferdos Forudastan al diari muniquès Süddeutsche Zeitung.

Notícies relacionades

Aquesta posició recalcitrant de Baviera també ha molestat els socialdemòcrates (SPD), tercers socis del govern de coalició alemany. La presidenta socialdemòcrata, Andrea Nahles, ha demanat una reunió de la coalició abans de la cimera europea del 28 de juny: "Que hi hagi acord entre ells no significa que el SPD ho aprovi". Més turbulències per a Merkel.

Trump critica la cancellera alemanya

<span style="font-size: 1.6rem;">El president dels <strong>Estats Units, Donald Trump,</strong> ha criticat a Alemanya i a Europa per les seves polítiques migratòries, per permetre un canvi "radical" de la seva cultura.</span>