POSSIBLE SOLUCIÓ

Els 629 migrants de l''Aquarius' arribaran a bord de tres vaixells fins a València

Metges sense Fronteres considera que la millor opció seria desembarcar-los en un port proper i després transferir-los a Espanya

GRAF8250. MAR MEDITERRANEO, 11/06/2018.- Rescate en alta mar, en la madrugada del domingo 10 de junio, de parte de los 629 inmigrantes que han sido trasladados al barco Aquarius, fletado por Médicos Sin Fronteras y SOS Mediterranee, al que se le ha impedido atracar en Italia y Malta. El presidente del Gobierno español dio hoy instrucciones para que el barco pueda atracar en el puerto de Valencia para evitar una catástrofe humanitaria. EFE/Oscar Corral

GRAF8250. MAR MEDITERRANEO, 11/06/2018.- Rescate en alta mar, en la madrugada del domingo 10 de junio, de parte de los 629 inmigrantes que han sido trasladados al barco Aquarius, fletado por Médicos Sin Fronteras y SOS Mediterranee, al que se le ha impedido atracar en Italia y Malta. El presidente del Gobierno español dio hoy instrucciones para que el barco pueda atracar en el puerto de Valencia para evitar una catástrofe humanitaria. EFE/Oscar Corral / Oscar Corral (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El vaixell ‘Aquarius’ que gestionen Metges Sense Fronteres (MSF) i SOS Mediterranée transferirà a dos vaixells italians de rescat 500 dels629 migrants que té a bord per després partir junts cap a Espanya, després que el president del Govern, Pedro Sánchez, oferís el port de València per realitzar el desembarcament. [Segueix les últimes notícies sobre l’’Aquarius’ en directe.]

Aquesta és la “intenció” de les autoritats de rescat italianes, després que el Govern d’aquell país es negués aquest dilluns a permetre el desembarcament dels migrants rescatats al seu territori, segons han informat Metges Sense Fronteres en el seu compte a la xarxa social Twitter i el metge de bord i portaveu a l’’Aquarius’ Aloys Vimard en declaracions a Onda Cero.

“La intenció i el pla actual és transferir 500 persones a dos vaixells italians (militars) de manera que 129 es quedarien aquí i tots junts navegarem sans i estalvis fins a València. Estem molt cansats, però també hi ha molta gent aquí amb ansietat i frustrats i esperem poder-los portar aviat a un lloc segur”, ha assenyalat Vimard.

Queviures d’Itàlia

Segons ha explicat Laura Garel, portaveu de SOS Mediterranée, a l’agència AFP una part dels migrants seran transbordats a un vaixell dels guardacostes italians i a un vaixell de la marina italiana.

Així que explicava a primera hora d’aquest dimarts Metges Sense Fronteres, “l’Aquarius està rebent queviures, coordinat per les autoritats italianes de rescat”, que han enviat vaixells amb subministraments per als passatgers i la tripulació.

Metges Sense Fronteres demana “posar la seguretat de les persones per sobre de les polítiques” i recorda que aquest pla significarà que persones rescatades “que ja estan exhaustes”, passin quatre dies més de viatge marítim.

“La millor opció seria desembarcar les persones rescatades al port més proper perquè després, puguin ser transferides a Espanya o a qualsevol altre país segur per a la seva protecció i el seu procés legal” ha insistit l’organització humanitària, que ve recordant que el vaixell es troba a 700 milles de València, però a menys de 30 dels ports d’Itàlia o Malta.

Aturat al mar

L’‘Aquarius’ es troba aturat al Mediterrani des de diumenge passat amb les 629 persones que havien rescatat en les dues jornades anteriors perquè el Govern d’Itàlia, les autoritats de rescat del qual havien transferit al vaixell humanitari a part d’aquests migrants, va negar autorització per al seu desembarcament en ports italians.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va oferir formalment aquest dimarts que l’‘Aquarius’ desembarqués al port de València, ciutat que s’havia ofert, però inicialment Metges sense Fronteres i SOS Mediterranée van descartar aquesta alternativa, tenint en compte la sobrecàrrega d’ocupants del vaixell, la distància del trajecte i les condicions climatològiques, que empitjoraran, en els propers dies.

Entre les persones que viatgen a bord hi ha 123 nens, 11 nadons i quatre embarassades, i persones que en tot cas, necessiten atenció després d’haver sobreviscut al pas per Líbia i el viatge en embarcacions precàries pel Mediterrani.

Notícies relacionades

D’altra banda, aquesta tarda o nit atracarà al port de Catània la nau Diciotti de l’Armada italiana, amb 937 migrants a bord i dos cadàvers, segons informa des de Roma Rossend Domènech.  Els refugiats van ser rescatats davant les costes de Líbia mentre l’atenció mediàtica estava centrada en l’Aquarius. La diferent solució aplicada a l’Aquarius i a la Diciotti han fet pensar a Itàlia que el Ministeri de l’Interior, el titular del qual és el xenòfob Matteo Salvini, “vol eliminar les oenagés” del Mediterrani central. “Ports italians tancats, però només a les naus humanitàries i d’una manera intermitent”, escriu el diari ‘La Stampa’ en l’edició de dimarts.

Salvini ha manifestat la seva intenció de viatjar a Líbia el proper mes, país d’on surten gran part dels migrants i en el qual no hi ha un govern sinó dos, dos parlaments, dos exèrcits oficials i almenys un centenar de milícies cada una de les quals lliura la seva pròpia guerra.