L'atac israelià contra contra objectius iranians a Síria causa 23 morts

L'ofensiva d'Israel respon al llançament de 20 míssils de l'Iran contra els alts del Golan, territori ocupat per l'Estat hebreu.

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Israel ha atacat al llarg de l’última nit dotzenes d’objectius militars iranians a Síria com a resposta al llançament, poc abans per part de l’Iran, de 20 coets tipus Grad i Fajr dirigits als alts del Golan, territori ocupat per l’Estat hebreu, quatre dels quals van ser interceptats i la resta van caure a terra siriana, han assegurat fonts militars de Tel-Aviv.

El director de l’Observatori Sirià dels Drets Humans (OSDH) ha assenyalat que els míssils israelians han caigut en bases que "pertanyen a la milícia libanesa Hezbol·là, al sud-oest de la ciutat de Homs, així com a Maadamiyat al-Xam, a l’oest de Damasc, seu de combatents iranians, de Hezbol·là i de la 4a brigada de l’Exèrcit sirià. Segons aquesta oenagé, almenys 23 efectius lleials al president sirià, Baixar al-Assad, han mort en els atacs israelians. 

"Hem atacat dotzenes d’objectius militars a Síria", ha declarat, d’altra banda, el portaveu militar israelià Johnatan Conricus, que ha assenyalat que "l’atac iranià d’ahir a la nit va ser un dels més greus de la Força Al-Quds de la Guàrdia Revolucionaria contra la sobirania israeliana, va ser ordenat i comandat pel general Qassem Soleimani i no va aconseguir els seus objectius". L’acció militar iraniana és la primera que el règim de Teheran duu a terme contra bases militars israelianes des de territori sirià i els míssils es van llançar des dels afores de Damasc, a uns 30 o 40 quilòmetres de la divisòria i "va ser molt greu", malgrat que no va provocar víctimes i amb prou feines danys.

La resposta israeliana d’aquesta a la nit "és una de les operacions aèries més grans de la Força Aèria els últims anys i la més gran contra objectius iranians", ha dit Conricus, que ha assenyalat que Tel-Aviv va informar abans a Rússia, aliat del règim de Baixar al-Assad, de la resposta militar. Es van atacar dotzenes d’objectius: centres d’intel·ligència, bases militars, magatzems, míssils balístics i un vehicle que va servir com a llançadora de coets". "Hem atacat pràcticament totes les infraestructura iranianes a Síria”, ha dit el ministre de Defensa israelià, Avigdor Lieberman. "Espero poder dir que aquest episodi ja ha quedat tancat i que ells (els iranians) han comprès el missatge", ha afegit.

Els mitjans oficials de Damasc han assegurat, per la seva part, que les seves bateries antiàeries han respost a l’atac i han reconegut que els projectils israelians han afectat posicions de defensa aèria i dipòsits de munició. D’altra banda, el ministeri de Defensa rus ha assenyalat que les defenses aèries sirianes han destruït més de la meitat dels míssils llançats per Israel.  És la segona vegada que Israel ataca posicions iranianes a Síria en les últimes 48 hores. L’OSDH va informar d’un atac dimecres en què van morir 15 persones, entre les quals, 8 iranians, poques hores després que Trump anunciés la seva retirada de l’acord nuclear amb l’Iran

 

Objectius atacats

Entre els objectius a Síria atacats per Israel hi ha: centres d’intel·ligència associats amb l’Iran i l’Eix Radical, una seu de logística de la força Al-Quds, una instal·lació militar logística a Al-Kiswah, un complex militar iranià al nord de Damasc i magatzems de munició de la força Al-Quds a l’aeroport de Damasc. També es van destruir sistemes d’intel·ligència i llocs associats amb la força Al-Quds, llocs d’observació militars i de munició a la zona de ningú de la frontera i un llançador iranià des d’on van sortir els coets cap a Israel.

Les autoritats han decidit que la vida civil al territori ocupat dels alts del Golan continuï amb normalitat, per la qual cosa hi haurà escoles i feina, però demana als ciutadans que es mantinguin alerta i només permet agrupacions de més de mil persones en llocs oberts. "Continuem tenint alerta alta al nord. Israel no permetrà la presència iraniana al Golan ni a Síria. 

Reacció internacional

Notícies relacionades

Al llarg del matí de dijous s’han produït les primeres reaccions internacionals davant de la sobtada escalada de tensió entre Israel i l’Iran. A Moscou, el viceministre de Relacions Exteriors rus, Mikhaïl Bogdanov, ha expressat la seva preocupació i ha fet una crida a la moderació. "Hem establert contactes amb cada part, els cridem a tots a la moderació", ha assenyalat el diplomàtic. "Per descomptat, això genera preocupació per a tothom" ha afegit Bogdanov. 

Per la seva part, el president francès, Emmanuel Macron, ha demanat també una "desacceleració" de les hostilitats i ha assenyalat que discutirà l’assumpte amb la cancellera alemanya Angela Merkel, amb qui es reunirà aquest dijous a Aquisgrà (Alemanya) amb motiu del lliurament del premi Carlemany al dirigent francès.