POLÍTICA ARMAMENTÍSTICA

Un militar acusat per l''Irangate' presidirà l'Associació del Rifle

L'ex tinent coronel Oliver North va ser un dels responsables de la venda d'armes a l'Iran als 80

Trump es manté pròxim a l'entitat sense concretar les tímides restriccions que va anunciar mesos enrere

zentauroepp43219543 files in this file photo taken on december 9 1986 lieuten180508100140 / CHRIS WILKINS

zentauroepp43219543 files  in this file photo taken on december 9  1986  lieuten180508100140
zentauroepp43219277 file photo     us marine corps lt  col   ret   oliver north 180508100132

/

2
Es llegeix en minuts

Oliver North, l’antic militar nord-americà implicat en l’escàndol de vendes d’armes a l’Iran per finançar la Contra de Nicaragua durant la presidència de Ronald Reagan, és l’home designat per presidirl’Associació Nacional del Rifle (NRA, per les seves sigles en anglès), el poderós ‘lobby’ d’armes dels Estats Units. "Es tracta de la millor notícia des que Charlton Heston [l’actor ja mort] fos president de la nostra associació", ha dit Wayne LaPierre, director general de l’entitat.

Oliver North la setmana passada a la convenció de la NRA a Dallas, Texas. / LUCAS JACKSON (REUTERS)

"Oliver North és un militar llegendari per la llibertat d’Amèrica, un gran comunicador i un líder qualificat", ha afirmat LaPierre, que és qui realment dirigeix la NRA. El paper de president és purament honorífic. Amb 74 anys, l’extinent coronel North ara haurà de deixar de treballar per a Fox, la cadena de televisió ultraconservadora, on hi intervé com a comentarista de manera regular.

L’escàndol del denominat ‘Irangate’ o Iran-Contra va passar en la dècada dels 80. North llavors era membre del Consell de Seguretat Nacional dels EUA i va ser qui va dirigir de manera clandestina la venda d’armes al règim de Teheran, llavors ja república islàmica, que estava en guerra ambl’Iraq de Saddam Hussein, a qui els EUA donava suport en aquelles temps.

Destrucció de documents

L’objectiu de l’operació va ser utilitzar després els beneficis de la venda d’aquest armament per finançar els‘contras’ nicaragüencs que llavors intentaven enderrocar el Front Sandinista d’Alliberament Nacional (FSLN) que, el 1979, després de diversos anys de guerra de guerrilles, va fer fora del poder al dictador pronord-americà Anastasio Somoza. Durantl’‘Irangate’  presidia Nicaragua Daniel Ortega, que actualment està al capdavant del país centreamericà. 

Les operacions que llavors va dirigir North estaven prohibides pel Congrés nord-americà. Quan va saltar a la llum pública l’escàndol es va obrir una investigació oficial i North va ser finalment condemnat per destrucció de documents, tot i que mai va entrar a la presó.

Patriotisme

Notícies relacionades

La NRA, que assegura tenir cinc milions de membres, és el principal ‘lobby’ d’armes dels EUA. L’associació ha adoptat la decisió en la seva trobada anual, celebrada a Dallas, amb prou feines uns dies després que el president, Donald Trump, participés en la intervenció enaltint el "patriotisme"  dels seus membres i es comprometés a vetllar pel seu dret a portar armes. Però l’actitud de Trump no sempre ha sigut tan decidida. No ho va ser al febrer, després que un exalumne matés 17 persones en un institut de Florida, quan va assegurar que els polítics havien d’estar en desacord amb l’ANR "de tant en tant".

Les seves paraules no han tingut concordança amb les polítiques impulsades per Washington, que des d’aleshores no han organitzat controls armamentístics. L’única novetat ha sigut que instés el fiscal general a dictar una norma per vetar la venda de peces que permeten transformar una arma semiautomàtica en automàtica, un extrem que n’incrementa la seva capacitat letal. Un gest tímid i sens dubte insuficient, atès que no pocs autors de tirotejos van utilitzar armes semiautomàtiques sense alterar el seu mecanisme, però amb un gran impacte d’acord amb les víctimes registrades.