ASSALT ALS EUA

Un tiroteig en un institut de Florida deixa almenys 17 morts

L'assaltant ha sigut detingut i identificat com un antic alumne de 19 anys expulsat per motius disciplinaris i obsessionat amb les armes

zentauroepp42087563 coral springs180214232711

zentauroepp42087563 coral springs180214232711 / SOCIAL MEDIA

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Hauria d'haver estat un dia de dedicatòries amb cors, postals dibuixades i regalets per a nòvios i amics, com s'acostuma a celebrar el dia de Sant Valentí als col·legis dels Estats Units. Però ha sigut un altre dia de sang i foc, de vides truncades i traumes duradors. Un antic estudiant d'un institut del sud de Florida, Nikolaus Cruz, ha matat almenys 17 persones i ha deixat un nombre encara indeterminat de ferits abans de ser arrestat per la policia, segons ha confirmat el xèrif del comtat de Broward, Scott Israel.

L'incident s'ha produït al voltant de les dues del migdia hora local, quan l'alarma ha ressonat per megafonia, seguida de l'espetec sec de les bales disparades amb un rifle d'assalt semiautomàtic AR-15. Dotzenes d'agents amb equipament militar no han trigat a acordonar l'edifici. A poc a poc els estudiants l'han anat abandonant en fila índia, amb les mans aixecades o els braços cap endavant per evitar els tumults. 

El tiroteig s'ha produït a l'institut Marjory Stoneman Douglas, a Parkland, uns 72 quilòmetres al nord de Miami. El que tantes vegades havien assajat els estudiants s'havia fet realitat. Des de començament d'any hi ha hagut 13 tirotejos en centres escolars dels EUA, successos que havien deixat fins fa poc cinc morts i 19 ferits, segons el Gun Violence Archive

El president Donald Trump ha ofert el condol a través de les xarxes socials. “Les meves oracions i condolences per a les famílies de les víctimes del terrible tiroteig de Florida. Cap estudiant, professor o qui sigui s'hauria de sentir insegur en un col·legi nord-americà". Trump s'ha negat fins ara a endurir les permissives lleis sobre les armes i no sembla que pensi canviar d'opinió perquè ha fet de la seva aliança amb el 'lobby' de l'Associació Nacional del Rifle una de les senyes d'identitat de la seva presidència.  

El presumpte assaltant ha sigut identificat amb el nom de Nikolaus Cruz, un noi de 19 anys que havia estudiat al centre atacat, del qual havia sigut expulsat per motius disciplinaris, i que estava obsessionat amb les armes, segons el 'Miami Herald'. "L'any passat ens van dir que no se li permetria l'entrada al centre si hi accedia amb una motxilla", ha dit un professor de matemàtiques que el va tenir a classe l'any passat. "Hi va haver problemes amb ell perquè va amenaçar diversos estudiants i suposo que va acabar sent expulsat". 

Notícies relacionades

Les imatges de televisió han reflectit les cares d'inquietud i pànic d'estudiants i professors a mesura que abandonaven el centre escortats per la policia. Més de 3.000 estudiants estan matriculats a l'institut.

Els EUA tenen un tràgic historial de massacres en centres escolars. El 1999, dos adolescents van matar 12 estudiants i un professor en l'institut de Columbine (Colorado), on 21 persones més van resultar ferides. Encara més horrible va ser la carnisseria a l'escola de primària de Sandy Hook (Connecticut), en què el 2012 van morir una vintena de nens i sis adults.