ATROPELLAMENT MASSIU

El misteriós assassí de Toronto

Alek Minassian ha sigut imputat amb 10 càrrecs d'assassinat en primer grau i 13 d'intent d'assassinat

Va penjar un "missatge críptic" a Facebook, vinculat segons els mitjans a una massacre a Califòrnia de caràcter misogin

zentauroepp43063051 a man lays a flower at a memorial along yonge street  tuesda180424202226

zentauroepp43063051 a man lays a flower at a memorial along yonge street tuesda180424202226 / Nathan Denette

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La sang freda i extrema professionalitat que un agent de la policia de Toronto va mostrar dilluns després de l’atropellament múltiple que va deixar 10 morts i 14 ferits al carrer Young no tan sols ha impressionat el món. La contenció del policia mentre Alek Minassian, el sospitós, feia gestos d’empunyar una arma (que no tenia) i li cridava «mata’m», «dispara’m al cap», va permetre detenir el jove de 25 anys sense ni una esgarrinxada. Aquesta pulcra acció policial set minuts després que es rebés la primera alerta sobre la massacre permet que Minassian, que ahir va ser imputat en un tribunal per 10 càrrecs d’assassinat en primer grau i 13 d’intent d’assassinat pugui ser interrogat pels investigadors. I potser podrà donar resposta a la més inquietant i encara irresolta pregunta: ¿Per què?

El puzle de la motivació segueix descompost. Les autoritats, segons ha informat el detectiu Graham Gibson, no poden parlar públicament d’això a l’haver-hi un cas obert als tribunals. El més segur és que les accions de Minassian, com va constatar el cap de policia de Toronto, Mark Saunders, «semblen definitivament intencionades». I que va provocar una massacre que el primer ministre Justin Trudeau ha definit com «un despropòsit», una «pura carnisseria» en paraules de testimonis.

El terrorisme, o «l’amenaça a la seguretat nacional» en paraules de Trudeau, sembla descartat.  I ratifica aquesta tesi el fet que no participi en la investigació l’equip de seguretat nacional integrada de la Reial Policia Muntada del Canadà, que sí que va realitzar indagacions després dee dos incidents el 2014 que es van vincular a la radicalització.

Minassian, que tindrà una pròxima cita davant la justícia el 10 de maig, segueix sent, per ara, un misteri. La policia de Toronto no tenia fins a aquest dilluns informació sobre aquest resident de Richmond Hill, una ciutat-suburbi de 200.000 habitants al nord de Toronto, a Ontario. El Departament de Defensa ha informat que es va allistar en un curs d’entrenament de 13 setmanes l’agost de l’any passat però va demanar abandonar-lo 16 dies després de començar-lo. No va arribar a entrenar-se amb armes. Els militars no van identificar res que els permetés anticipar la tragèdia de dilluns.

Notícies relacionades

Comença a haver-hi, no obstant, pinzellades d’un retrat. I als mitjans de comunicació es traça el perfil d’un adolescent que va seguir un programa d’educació especial a l’institut, el Thornea Secondary School, que cobreix persones amb necessitats especials físiques o mentals. També un jove adult «socialment estrany» segons alguns companys que van coincidir amb ell al Seneca College, on entre el 2011 i el 2018 va realitzar estudis informàtics al mateix temps que realitzava treballs de desenvolupament de software.

Les autoritats també han confirmat que Minassian va penjar poc abans de l’atropellament un «missatge críptic» a Facebook. Encara que Facebook va tancar el compte del detingut quan es va conèixer la seva identitat, els mitjans han explicat que el post incloïa una alabança a Elliot Rodger, un jove de 22 anys que el 2014 va matar sis persones a Califòrnia abans de suïcidar-se. Rodger va deixar nombrosos vídeos i un manifest ple de misogínia. L’entrada a la pàgina de Facebook vinculada a Minassian parlava també de la «revolució incel», l’abreviatura de cèlibe involuntari. 

Temes:

Canadà Toronto