COMICIS ANTICIPATS

Erdogan avança les eleccions un any i mig, al 24 de juny

Seran els primers comicis després del referèndum constitucional de l'any passat, que va servir per donar més poders al president turc

zentauroepp42981331 a handout picture taken and released by the turkish presiden180418154208

zentauroepp42981331 a handout picture taken and released by the turkish presiden180418154208 / YASIN BULBUL

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha convocat aquest dimecres eleccions presidencials i parlamentàries anticipades per al 24 de juny d'aquest any; d'aquí dos mesos. Aquests comicis, en principi, havien de tenir lloc el novembre del 2019, però, des de feia mesos, la premsa turca comentava rumors dins del govern que apuntaven a la intenció d'Erdogan d'avançar-les.

Finalment ha passat: seran les primeres després del referèndum constitucional de l'any passat, pel qual, amb un resultat de només el 51% de vots a favor, Turquia va passar de tenir un sistema parlamentari a tenir-ne un de presidencialista. La victòria li va servir a Erdogan per acaparar més poders a les seves mans.

Des de l'inici de l'operació turca al cantó sirià d'Afrin, Erdogan ha estat guanyant en popularitat i surfejant una onada nacionalista. Les banderes turques, a totes les ciutats del país, onegen a cada racó; i la indústria cinematogràfica turca està creant, gairebé cada hora, noves pel·lícules exaltant «els herois i els màrtirs que lluiten per Turquia».

L'economia del país, no obstant, es desploma: la inflació està per sobre del 10% -el més sa és entre l'1% i el 3%- i la lira, la moneda de Turquia, cada dia perd més valor respecte al dòlar i l'euro. «Erdogan s'ha adonat que no podia sostenir l'economia fins al novembre del 2019. Per això ha avançat les eleccions 17 mesos», ha escrit l'analista i opositor turc Aykan Erdemir.

Anunci amb coreografia

Notícies relacionades

Anunci amb coreografiaAquest dimarts, al Parlament turc, el soci de coalició d'Erdogan, l'ultranacionalista Devlet Bahçeli, va anunciar que li agradaria que les eleccions s'anticipessin. Va proposar, com a idea a l'aire, el 26 d'agost. Erdogan va dir que l'entristia aquesta idea i que, per a l'estabilitat del país, era millor no tocar la data.

Però aquest dimecres els dos polítics s'han reunit i el president turc, a l'acabar, les ha anunciat per a dos mesos abans d'aquella data: el 24 de juny. Bahçeli i Erdogan s'hi presentaran en coalició i, donada la velocitat dels fets, es fa impossible pensar que l'anunci no ha sigut estudiat i coreografiat acuradament.