DISTENSIÓ A L'ORIENT LLUNYÀ

La cimera Trump-Kim, més a prop

Mike Pompeo, director de la CIA i nominat a secretari d'Estat, s'ha reunit amb el líder nord-coreà per preparar l'històric cara a cara

FILE PHOTO: A combination photo shows CIA Director Mike Pompeo (L) in Washington, North Korean leader Kim Jong Un (C) in Pyongyang, North Korea and U.S. President Donald Trump (R), in Palm Beach, Florida, U.S., respectively from Reuters files.   REUTERS/Yuri Gripas (L) & KCNA handout via Reuters & Kevin Lamarque (R)    ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA.

FILE PHOTO: A combination photo shows CIA Director Mike Pompeo (L) in Washington, North Korean leader Kim Jong Un (C) in Pyongyang, North Korea and U.S. President Donald Trump (R), in Palm Beach, Florida, U.S., respectively from Reuters files. REUTERS/Yuri Gripas (L) & KCNA handout via Reuters & Kevin Lamarque (R) ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA. / REUTERS FILE PHOTO (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Mike Pompeo es fixa com un dels homes de confiança de Donald Trump. El president dels EUA va confirmar ahir que el director de la CIA, nominat a secretari d’Estat, va ser enviat en missió secreta a Corea del Nord i es va reunir amb Kim Jong-un per preparar la històrica trobada cara a cara entre els dos líders en la qual els EUA intentaran aconseguir la desnuclearització del règim de Pyongyang. Encara que en el seu tuit Trump es va equivocar i va dir que la reunió havia sigut «la setmana passada», en realitat es va produir per Setmana Santa. Però el que importa és el que va passar. «La trobada va anar molt bé i s’ha establert una bona relació», segons el mateix Trump. «Els detalls de la cimera s’estan decidint ara».

L’elecció de Pompeo per a la missió no és casual. L’antic congressista del Tea Party forma part del nucli dur de Trump, que el va col·locar al capdavant de la CIA. Des d’allà ja havia mantingut contactes amb l’Oficina General de Reconeixement a través d’un canal de comunicació que mantenen les dues agències. I Pompeo també va estar en contacte amb Suh Hoon, el director del Servei Nacional d’Intel·ligència de Corea del Sud, que va ser qui va transmetre personalment a Trump a la Casa Blanca l’oferta de Kim de reunir-se.

Pompeo, a més, va ser elegit fa poc més d’un mes per Trump per rellevar Rex Tillerson com a secretari d’Estat. I la important missió que li va encomanar Trump per preparar la històrica bilateral podria ajudar a fer que aconsegueixi ser aprovat per al càrrec al Senat. Almenys això és el que intenta la Casa Blanca. Amb alguns demòcrates i fins i tot el republicà Rand Paul oposats a confirmar el seu nomenament, aquest encara és a l’aire.

Notícies relacionades

Ni la CIA ni la Casa Blanca han donat detalls exactes de què han parlat exactament Pompeo i Kim. No se sap si a l’agenda de la cimera hi haurà res més que la buscada desnuclearització de Pyongyang. I Trump només va avançar dimarts que estan estudiant cinc possibles escenaris perquè es produeixi la reunió dels dos líders, i també va dir que se celebraria a principis de juny o fins i tot abans, encara que també va deixar oberta la possibilitat que no arribi a mantenir-se si alguna cosa es torça.

De moment, no obstant, les gestions estan pavimentant el camí per a una cimera que fa només uns mesos ningú hauria pogut predir. Era impensable quan dos líders tan volàtils i exagerats com Trump i Kim estaven sumits en una escalada d’atacs retòrics, mentre Pyongyang intensificava les seves proves nuclears i de míssils balístics, i Washington, la pressió i les sancions. O quan Tillerson estava al capdavant de l’Estat. L’antic empresari petroler havia apostat per obrir noves vies diplomàtiques amb Corea del Nord, una aposta que el va allunyar de Trump, en públic i en privat. A l’octubre, quan Tillerson estava de visita oficial a Pequín, Trump va tuitejar: «Li he dit que perd el temps intentant negociar amb el petit home coet», l’insult que feia servir llavors per a Kim. Fa només mig any.