NOVA MISSIÓ

Open Arms amplia la seva acció als països emissors per conscienciar dels riscos de l'emigració

Òscar Camps celebra l'alliberament del vaixell immobilitzat i anuncia que una altra embarcació, l''Astral', es dirigeix al Mediterrani central

zentauroepp42969292 graf5602  badalona  barcelona   17 04 2018   el director y f180417123554

zentauroepp42969292 graf5602 badalona barcelona 17 04 2018 el director y f180417123554 / Alejandro Garcia

2
Es llegeix en minuts
Agències

L'oenagé Proactiva Open Arms ha anunciat aquest dimarts que ampliarà el seu camp d'acció i buscarà un nou vaixell per "anar fins als països d'origen dels immigrants a advertir els joves del perill de travessar el Mediterrani".

Així ho ha assenyalat el seu fundador, Òscar Camps, que ha explicat que el nou projecte portarà l'oenagé als països del sud del Sàhara, on duran "testimonis de gent que no tornaria a fer aquest viatge" per les tortures i les extorsions que ha patit al llarg de l'èxode per part de les màfies. Ghana serà el primer país on es desenvoluparà la campanya, que treballarà especialment a les escoles. "Hem vist molts menors que fan el viatge", relata Camps, i el seu objectiu serà advertir-los que "Europa els deixarà morir".

"Hem d'abordar l'origen del problema i buscar solucions per evitar aquest tràgic flux migratori", ha afirmat Camps, que ha assegurat que aquesta activitat serà paral·lela als rescats en aigües internacionals, que ja han tornat a posar en marxa amb la sortida ahir, des del port de Badalona, de la missió número 44 a bord de l'embarcació Astral

Alliberament de l''Open Arms'

L'oenagé seguirà buscant un nou vaixell, ja que desconeix les condicions en què està l'embarcació Open Arms, que fins ahir estava retinguda al port de Pozzallo (Itàlia)Pozzallo (Itàlia) des del 18 de març per les investigacions de la Fiscalia de Catània per suposats delictes d'afavoriment de la immigració il·legal.

Camps ha assenyalat que encara que l'alliberament del vaixell "és una bona notícia", no deixen d'estar preocupats, ja que "la investigació del fiscal de Catània continua encausant-nos com a organització criminal". Un dels advocats de l'oenagé, Eduard Aguayo, ha destacat que simplement s'ha aixecat la mesura cautelar que mantenia immobilitzada l'embarcació, però la investigació sobre el capità, Marc Reig, i la cap de la missió, Anabel Montes, continuarà almenys durant els pròxims sis mesos, amb possibilitat de pròrroga.

De totes maneres, Aguayo també ha destacat que el jutge italià que ha alliberat el vaixell també recull en la seva decisió molts dels arguments d'Open Arms, com que Líbia no és un país segur per retornar els immigrants i que l'oenagé va actuar en tot moment segons la legislació marítima.

"Impedir que la gent mori"

Notícies relacionades

Camps ha detallat que han mantingut reunions amb el Parlament Europeu i altres institucions europees. "Els hem demanat que s'aclareixi el marc legal que tenim al Mediterrani perquè sapiguem les regles que hem de complir en aigües internacionals i evitar que es repeteixin tessitures com la del mes passat", ha precisat.

"La nostra intenció no ha sigut en cap moment delinquir i sempre hem complert la legalitat en les nostres 43 missions al Mediterrani", ha assegurat el director d'Open Arms, que defensa que l'objectiu únic de la seva organització és "impedir que la gent mori al mar".