CAS ESTRANY

El Canadà retira els familiars dels seus diplomàtics a Cuba per una misteriosa malaltia

Funcionaris canadencs i nord-americans destinats a l'Havana han patit en els últims mesos una sèrie de lesions cerebrals d'origen desconegut

zentauroepp42965517 files  in this file photo taken on november 16  2016 canadia180417110455

zentauroepp42965517 files in this file photo taken on november 16 2016 canadia180417110455 / ENRIQUE DE LA OSA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Canadà ha anunciat aquest dilluns que retirarà tots els familiars dels seus diplomàtics destinats a Cuba a causa de les misterioses lesions cerebrals que han patit en els últims mesos almenys 10 canadencs que residien a l'Havana. Les autoritats del país nord-americà han comunicat la decisió de designar la seva ambaixada a Cuba com a "lloc no acompanyat", la qual cosa significa que les famílies no podran estar amb els diplomàtics. 

El Canadà ha assenyalat que no s'han produït nous incidents des de principis de la tardor del 2017, quan es va saber que diversos diplomàtics nord-americans i canadencs al país caribeny estaven experimentant diferents problemes de salut i es va especular amb la possibilitat que haguessin sigut atacats amb un sofisticat aparell que operaria fora de l'espectre audible.

Dilluns, no obstant, les autoritats canadenques van anunciar que la teoria de l'atac acústic ha sigut descartada després de les investigacions, tot i que els funcionaris del Canadà a Cuba han seguit presentant símptomes que inclouen mals de cap, marejos o falta de capacitat de concentració i per això s'ha decidit retirar els familiars. 

Causa d'origen humà

Segons els resultats de les investigacions realitzades per especialistes mèdics, tant del Canadà com dels EUA, les persones afectades tindrien "un nou tipus de possible lesió cerebral adquirida" la causa de la qual "segueix sent desconeguda, però que podria ser d'origen humà" han explicat els portaveus canadencs. El que la investigació ha desestimat completament, després d'analitzar l'aire i l'aigua a les residències diplomàtiques a l'Havana, és que la causa sigui mediambiental. 

Notícies relacionades

Ottawa ha afegit que les autoritats cubanes han cooperat de forma estreta en tot moment amb el Canadà i que la relació entre els dos països ha sigut "positiva i constructiva". "No hi ha proves que suggereixin que els canadencs a Cuba corrin risc" han conclòs les autoritats del país nord-americà. 

A diferència del Canadà, que ha mantingut els mateixos nivells de personal diplomàtic a Cuba abans i després de l'aparició dels símptomes, Washington ha reduït el personal de la seva ambaixada a l'Havana a conseqüència d'aquests estranys incidents.