CRISI DIPLOMÀTICA

EUA reduirà el seu personal a Cuba pels misteriosos problemes de salut dels seus diplomàtics

L'FBI ha sigut incapaç de descobrir l'origen dels supostas atacs després de visitar l'illa

mbenach40343288 a view of the u s  embassy in havana  cuba  september 29  20170929180921

mbenach40343288 a view of the u s embassy in havana cuba september 29 20170929180921 / ALEXANDRE MENEGHINI

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El Departament d’Estat dels Estats Units es disposa a retirar més de la meitat del seu personal diplomàtic a Cuba degut als misteriosos atacs que han ferit una vintena dels seus funcionaris i familiars d’aquests apostats a l’illa. La decisió arriba només tres dies després que el responsable de la diplomàcia nord-americana, Rex Tillerson, es reunís amb el seu homòleg cubà, Bruno Eduardo Rodríguez, a Washington per tractar d’aclarir els fets. 

Segons diversos mitjans nord-americans, la reunió va concloure sense que Tillerson rebés suficients garanties sobre la seguretat dels seus diplomàtics, malgrat que Cuba nega estar al darrere d’aquests estranys incidents i ha permès a l’FBI que viatgi a l’illa per investigar els suposats atacs.

Els problemes de salut dels diplomàtics destinats a Cuba van començar a finals del 2016. I van incloure també alguns dels seus familiars. Segons els informes mèdics, els 21 afectats han patit traumes cerebrals moderats, problemes d’equilibri, pèrdua completa de l’audició, nàusees o intensos maldecaps. Però fins ara les autoritats nord-americanes han sigut incapaces de descobrir la causa i la responsabilitat d’aquests problemes de salut, encara que sospiten que podrien derivar-se d’atacs sònics o d’una fallida operació d’espionatge electrònic. Els agents de l’FBI han registrat l’ambaixada a l’Havana i les vivendes del seu personal diplomàtic, i han revisat també les càmeres de seguretat, però no han trobat res que expliqui el que ha passat, segons The New York Times.

El règim de Raúl Castro ha negat qualsevol responsabilitat en els fets, i tal com demostra el permís que ha concedit a l’FBI per obrir una investigació a l’illa, un gest molt poc habitual, està tractant de cooperar per aclarir aquest misteri. «El Govern cubà mai ha perpetrat ni perpetrarà atacs contra cap diplomàtic», va dir després de la reunió a Washington. El comunicat també sosté que l’Havana «no ha permès ni permetrà l’ús del seu territori per terceres parts per a aquest propòsit».

TERCER PAÍS

Notícies relacionades

La tesi d’un tercer país com a possible responsable de l’incident està guanyant adeptes a la capital nord-americana. Aquesta tesi s’alimenta també pel fet que un diplomàtic canadenc hagués patit també sobtats problemes de salut, semblants als dels seus col·legues nord-americans. El Canadà té una relació molt estreta amb Cuba i és un dels principals socis comercials de l’illa caribenya.

Aquest estrany incident ha posat en perill la normalització de les relacions diplomàtiques entre Cuba i Estats Units, dos anys després que es restablissin formalment.