GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

Rússia es prepara per a l'atac dels EUA a Síria

Moscou treu els seus vaixells de guerra de la base naval i adverteix de "conseqüències catastròfiques" si les seves bateries antiaèries són bombardejades

El Kremlin reclama rebre del Pentàgon nord-americà les coordenades dels objectius per evitar que el seu personal militar pateixi cap dany

zentauroepp42891995 a russian flag is seen on a military vehicle at the entrance180412185252

zentauroepp42891995 a russian flag is seen on a military vehicle at the entrance180412185252 / OMAR SANADIKI

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Rússia marca les línies vermelles davant un eventual atac encapçalat pels Estats Units contra el règim de Baixar al-Assad, el seu principal aliat al Pròxim Orient, i alhora prepara el seu dispositiu militar desplegat a Síria per al moment de l'escomesa nord-americana. 

Tal com ha informat l'agència Interfax Vladímir Xamànov, president del comitè de Defensa de la Duma (Cambra baixa del Parlament), vaixells de l'Armada russa que estaven atracats a la base naval de Tartus han abandonat el port i han sortit a mar obert per evitar que, en cas de rebre l'impacte d'un projectil, es vegi afectat més d'un navili. Segons el diputat rus, es tracta d'una mesura de prevenció habitual per a aquests casos.       

Fonts del Ministeri de Defensa rus han assegurat al rotatiu Kommersant que Moscou esperava "rebre" del Pentàgon les coordenades dels possibles objectius al país àrab. El Kremlin, per boca del seu portaveu, Dmitri Peskov, ha recordat que la línia de comunicació per a situacions de crisi amb els EUA es mantenia oberta en aquesta nova escalada de tensió motivada per un nou atac químic atribuït al règim sirià. "La línia està en ús i activa; per regla general és utilitzada peles dos bàndols", ha explicat Peskov.

És precisament mitjançant aquest canal pel qual Rússia pretén rebre notícies amb antelació dels llocs on els EUA tenen pensat atacar, evitant així que instal·lacions o ciutadans russos es puguin veure afectats per l'operació militar, cosa que ineludiblement conduiria a una escalada entre les dues superpotències nuclears no desitjada ni per Washington ni per Moscou.

Com a recordatori de la gran exposició a possibles atacs del desplegament militar de Moscou a Síria, l'agència Ria Nóvosti ha donat a conèixer aquest dijous que tropes russes ja exercien de Policia Militar a la ciutat de Duma, acabada de conquistar per les forces progovernamentals sirianes acabada de conquistar . Es tracta d'un contingent que podria patir pèrdues durant els bombardejos nord-americans, si s'acaben produint i no hi ha cap comunicació prèvia entre els comandaments militars russos i nord-americans.   

Repetició del que va passar fa un any

L'advertència amb antelació dels EUA a Rússia sobre la seva ofensiva militar a Síria no seria res més que una repetició del que va passar durant l'atac nord-americà contra la base de Xairatatac nord-americà  fa al voltant d'un any. Gràcies a aquest avís, Moscou es va poder prevenir aleshores i buscar refugi per al seu personal en aquesta instal·lació militar abans que comencessin a caure els míssils 'Tomahawk' disparats des de dos destructors nord-americans que navegaven pel mar Mediterrani.

Rússia també ha esmentat alguns objectius que de cap de les maneres havien de patir cap dany pels míssils nord-americans, en especial les bateries antiaèries S-400 Triumf Pantsir S-1, que protegeixen la base aèria de Khmeimim i la naval de Tartus. "Cap d'aquests objectes ha d''estar sota el foc, ja que les conseqüències serien catastròfiques", ha previngut una font militar anònima a Kommersant

El mateix rotatiu ha destacat que el Ministeri de Defensa ja té enllestida la llista de mesures a adoptar en cas d'escalada del conflicte, tot i que no n'ha desvelat el contingut. A més, el cap de l'Estat Major de Rússia, el general Valeri Geràssimov, ha advertit, sense mitges tintes, que si el personal militar rus o les seves instal·lacions se sentien amenaçats durant l'ofensiva, no només obririen foc contra els míssils de creuer nord-americans, sinó també contra els vaixells des d'on havien sigut disparats.          

Malgrat tots aquests preparatius militars, les veus habituals que expressen la posició del Govern rus han mantingut durant aquests dies una relativa línia de contenció, evitant entrar en polèmiques i respondre a les invectives i acusacions del president nord-americà, Donald Trump, i els seus col·laboradors. "És important no fer passos que puguin desestabilitzar una situació que ja és fràgil", havia destacat Dmitri Peskov, portaveu presidencial, dimecres passat.       

Notícies relacionades