COMICIS PRESIDENCIALS A RÚSSIA

Els observadors sostenen que no hi va haver competència en les eleccions russes

L'OSCE critica els mètodes per impulsar la participació i la pressió judicial sobre les veus crítiques

Eufòria en l''establishment' rus al conèixer-se l'aclaparadora victòria i les dades de participació

undefined42572545 mcw07  moscow  russian federation   18 03 2018   people atte180319142801

undefined42572545 mcw07 moscow russian federation 18 03 2018 people atte180319142801 / YURI KOCHETKOV

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Les eleccions presidencials russes, en les quals el president Vladímir Putin ha renovat el seu mandat per sis anys més, no han tingut una "autèntica competència". Aquest és el veredicte de l'Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE), que havia desplegat gairebé cinc centenars d'observadors als col·legis de vot de Rússia per analitzar la netedat dels comicis.

"Elecció sense competició no és una verdadera elecció", diu una declaració de l'organisme europeu. Durant la jornada, es van produir "irregularitats", com el trasllat de funcionaris en autobús als centres de vot i pressions sobre els empleats d'algunes empreses perquè no es quedessin a casa. No obstant, més que aquestes pràctiques per impulsar la participació, el que lamenta més l'OSCE és "l'ambient polític i judicial marcat per una pressió constant sobre les veus crítiques", que ha impedit que existís una vertadera competició entre Putin i els restants candidats.

"Les restriccions en les llibertats fonamentals de reunió, d'associació i d'expressió, aixi com en el registre de candidats, ha tingut com a resultat una falta de verdadera competència", ha valorat l'informe. L'OSCE també ha constatat "una absència de crítiques en la cobertura" de la majoria de mitjans russos sobre Putin, cosa que ha provocat que no hi hagin concorregut els restants candidats en "condicions d'igualtat".

Eufòria en l''establishment'

Al conèixer-se el resultat, amb el 76,6% dels vots favorables a Putin, i la participació, del 67,4% de l'electorat, destacats membres de l''establishment' rus s'han mostrat eufòrics, i han aprofitat per carregar contra Occident. "Crec que els EUA i la Gran Bretanya han entès que no poden manipular les nostres eleccions", ha assegurat Ígor Morozov, membre del Consell de la Federació, la Cambra baixa del Parlament. Valentina Matviyenko, presidenta de la Cambra, s'ha manifestat en termes similars.

Notícies relacionades

No obstant, el president rus, durant una reunió amb els altres contrincants en la batalla electoral, ha adoptat un to més conciliador cap a Europa i els EUA. "No permetrem cap carrera d'armes; tenim tot el que necessitem", ha indicat, abans de destacar que aspirava a relacions "més constructives".  

Els països occidentals, per la seva part han respost amb cautela, i totes les reaccions anaven en la direcció d'admetre que les relacions amb Rússia seguiran sent "difícils" en els pròxims anys. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha enviat un telegrama de felicitació en què també recorda al seu interlocutor rus els "desafiaments" en les relacions.