ELECCIONS RUSSES

Occident respon a la victòria de Putin amb cautela i admetent que Rússia seguirà sent un interlocutor difícil

Merkel felicitarà el seu homòleg rus en un telegrama en què evocarà de passada "els desafiaments" de les relacions

zentauroepp42577723 koch23  moscow  russian federation   18 03 2018   russia s p180319113532

zentauroepp42577723 koch23 moscow russian federation 18 03 2018 russia s p180319113532 / YURI KOCHETKOV

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

La jornada electoral de diumenge va assegurar la presidència de Vladímir Putin per un mandat de sis anys més, en unes votacions que es van desenvolupar sense grans sorpreses i que van conferir al mandatari rus una victòria de més del 76% dels vots. Una reelecció que arriba en meitat d'una escalada de tensió entre Rússia amb el Regne Unit i la Unió Europea per l'enverinament de l'exespia rus Serguei Skripal i la seva filla a Sailsbury, Anglaterra. El to general de les reaccions d'Occident era de cautela i admissió que Rússia seguiria sent un interlocutor difícil en els anys a venir.  

La cancellera alemanya, Angela Merkel, té previst enviar pròximament un telegrama a Putin en què el felicitarà per la seva victòria i evocarà "els desafiaments" en les relacions . "El resultat de les eleccions a Rússia no ens ha sorprès, ni tampoc les circumstàncies en què s'han produït les eleccions" ha assenyalat per la seva part, el ministre alemany d'Exteriors, Heiko Maas. 

Encara que l'oposició insisteix que s'han produït pràctiques fraudulentes durant les votacions, la Comissió Electoral Central de Rússia ha detallat aquest dilluns que no es van registrar queixes serioses sobre violacions durant la contesa electoral, i que hi ha hagut la meitat d'irregularitats de les que es van produir en les eleccions del 2012.

"No podem parlar d'una competició electoral justa" ha afegit Maas, que ha apuntat, no obstant, que encara que Rússia serà "un soci difícil" seguirà sent un actor necessari per "solucionar els grans conflictes internacionals, per la qual cosa volem mantenir el diàleg". 

Silenci a Occident

Diametralment oposada ha sigut la reacció del president xinès Xi Jinping, un dels primers líders internacionals que ha felicitat Putin per la seva reelecció per al que serà el seu quart mandat al capdavant del Kremlin. En un comunicat, Xi ha mostrat el seu convenciment que amb la victòria de Putin "Rússia podrà definitivament seguir creant noves glòries en el desenvolupament nacional". 

El mandatari xinès ha destacat que les relacions entre els dos països es troben "en el millor nivell de la història" i que Pequín seguirà treballant amb Moscou "per seguir promovent les relacions entre la Xina i Rússia a un nivell superior" així com "la pau regional i mundial". 

Notícies relacionades

També han felicitat Putin els líders del Kazakhstan, Bielorússia, Veneçuela, Bolívia, Cuba i l'Iran, en oposició als principals líders europeus, que s'han mantingut en silenci respecte a la victòria de Putin. 

Després d'una reunió aquest dilluns a Brussel·les, no obstant, els ministres d'Exteriors sí que han anunciat la seva "solidaritat incondicional" amb Londres i ha demanat explicacions a Rússia pel cas Skripal, que han qualificat d'"inacceptable" i d'"amenaça per a la seguretat" de tots els països de la UE.