ELECCIONS PRESIDENCIALS

Putin torna a arrasar a les urnes i presidirà Rússia sis anys més

El líder del Kremlin obté el 73,9% dels vots, segons els sondejos a peu d'urna

Ni la corrupció ni els problemes econòmics passen factura al president rus. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Vladímir Putin ha aconseguit el 73,9% dels vots en les eleccions presidencials, segons els sondejos a peu d'urna, i dirigirà Rússia sis anys més. Se sabia per endavant el nom del vencedor, i l'única incògnita residia en si la convocatòria electoral congregaria un percentatge suficient de votants per no minvar la legitimitat de l'actual líder del Kremlin. Les primeres estimacions apunten així mateix a una participació elevada.

Al voltant de 110 milions de ciutadans russos estaven convocats aquest diumenge a les urnes en unes eleccions presidencials que es preveien com un tràmit cap a un nou mandat de sis anys de l'actual president. Entre la graella d'altres aspirants, hi havia comunistes, exitosos homes de negocis amb idees esquerranes, celebritats de pensament liberal i fins i tot representants de la classe empresarial russa, però només el comunista Pavel Grudinin (11,2%) supera els dos dígits segons les primeres projeccions.  L'ultranacionalista Vladímir Jirinovski es queda en el 6,7%, i la liberal Ksenia Sobtxak, en el 2,5%.

En un país d'11 fusos horaris, amb un territori que s'estén de les aigües de l'oceà Pacífic fins a les fronteres orientals de Polònia, la jornada electoral ha sigut llarga. Putin ha dipositat el seu vot just a l'obrir-se els col·legis electorals a Moscou, i ha justificat haver matinat  assegurant que tenia un parell de reunions de feina durant la tarda.

A les 17.00 hora de Moscou (14.00 GMT), quan faltaven tres hores per al tancament de col·legis a la part central i occidental -la més poblada del país-, la participació superava el 50%. Segons les dades difoses per la Comissió Electoral Central (CEC), a aquesta hora havien anat a les urnes el 51,9% de mitjana nacional, una participació més elevada que als comicis del 2012. A Moscou i Sant Petersburg, la participació era del 34,03% i el 37,97% respectivament. En l'annexionada península de Crimea, a la mateixa hora, havia votat el 53,48%. D'acord amb la CEC, la participació més gran fins al moment era a la república autònoma de Kabardino-Balkària (Caucas Nord), ja que un 71,95% dels electors ja havien dipositat el seu vot. A Txetxènia, la participació era de prop del 65% dels electors. 

Denúncia d'irregularitats

Notícies relacionades

Nombrosos observadors, tant internacionals, pertanyents a l'Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) com procedents de forces polítiques opositores, intentaven identificar i denunciar eventuals temptatives de frau electoral en favor del candidat oficialista. En els últims comicis legislatius, celebrats el 2016, van ser filmades per les càmeres de circuit tancat dones introduint a les urnes desenes de paperetes davant la passivitat dels integrants de la mesa electoral.

El principal candidat de l'oposició, Aleksei Navalni, ha sigut exclòs de la llista de candidats per la Junta Electoral a causa d'una condemna judicial en un controvertit cas de corrupció. Ha demanat als votants que ignorin les urnes, i al llarg de la jornada ha denunciat irregularitats: "Als nostres observadors a les regions de Kémerovo (sud) i Krasnodar (sud-oest) simplement no els deixen entrar als col·legis electorals", ha escrit a la seva pàgina web. "A l'Orient Llunyà les imatges de càmera van mostrar que a les urnes hi havia paperetes fins i tot abans de l'obertura dels col·legis", ha afegit.