AL PORT SICILIÀ DE POZZALLO

Itàlia immobilitza l''Open Arms' i l'acusa de promoure la immigració irregular

La fiscalia de Catània obre una investigació contra l'única oenagé espanyola que rescata immigrants al Mediterrani

Itàlia deté el vaixell de Proactiva Open Arms acusant-lo de ’promoure la immigració’. / ZML

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

La fiscalia de Catània va ordenar ahir diumenge la immobilització del vaixell de l'oenagé catalana Proactiva Open Arms segons van confirmar fonts de l'organització que presideix Òscar Camps. El vaixell que rescata refugiats al Mediterrani està retingut al port sicilià de Pozzallo (Itàlia), on va atracar dissabte després d'emprendre un rescat de 218 immigrants a unes 70 milles de Líbia. El vaixell està confiscat preventivament, acusat d'afavorir “la immigració clandestina i l'associació criminal”. Proactiva Open Arms és l'única oenagé espanyola que rescata immigrants al Mediterrani.

Segons l'acusació, el vaixell espanyol tindria "la voluntat de portar immigrants a Itàlia" i hauria "violat la llei i els acords internacionals al no entregar-los a les autoritats líbies". La policia italiana es va presentar el matí a bord i va exigir la documentació al seu capità Marc Reig i a la cap de missió de l'oenagé Anabel Montes. 

El vaixell va atracar dissabte al port italià després d'un incident amb unitats de guardacostes de Líbia quan emprenia un rescat d'immigrants a unes 73 milles de la costa líbia, molt lluny de la seva jurisdicció. Proactiva Open Arms i els periodistes que participaven en la travessia van denunciar amenaces per part dels guardacostes libis, que van impedir que la majoria dels immigrants poguessin acostar-se al vaixell espanyol.

L'autoritat marítima líbia va acusar l'organització humanitària espanyola i les altres que treballen en el rescat de persones a Líbia d'interferir en les operacions i de violar les seves aigües territorials, a pesar que aquestes operen més enllà de les 25 milles corresponents. El vaixell de Proactiva Open Arms va poder seguir navegant amb 218 migrants a bord, però no va poder desembarcar-los fins dissabte degut a la reticència de les autoritats líbies a concedir-los un port on atracar.

Notícies relacionades

Grups de defensa dels drets humans han denunciat els suposats vincles entre la Guàrdia Costanera líbia i les màfies que trafiquen amb éssers humans a Líbia, ja que asseguren que aquestes últimes avisen els militars de la sortida, i que fins i tot antics contrabandistes estan ara al capdavant de les patrulleres. Migrants arribats a les costes d'Europa asseguren, per la seva part, que no desitgen ser rescatats per les autoritats líbies, ja que el seu destí són centres de detenció i presons en males condicions on es cometen abusos.

Les platges que s'estenen entre Trípoli i la frontera amb Tunísia s'han convertit en els últims dos anys en el bastió principal de les màfies que trafiquen amb éssers humans, a pesar de la presència de les patrulleres europees.