CONFLICTE

L'advocada d'Open Arms qüestiona els interrogatoris de les autoritats italianes

El capità del vaixell immobilitzat i altres responsables de l'oenagé van declarar sense defensor i sense saber de quin presumpte delicte responien

Se'ls acusa d'associació criminal per fomentar la immigració il·legal amb l'agreujant "d'obtenir-ne benefici", amb penes de 4 a 12 anys

Itàlia deté el vaixell de Proactiva Open Arms acusant-lo de ’promoure la immigració’. / ZML

2
Es llegeix en minuts
Efe

L'advocada de l'oenagé Proactiva Open Arms, a qui han immobilitzat un vaixell cautelarment a Itàlia, amb tres dels seus integrants investigats, qüestiona el procediment amb què es va interrogar el capità.

La lletrada Rosa Emanuela Lo Faro explica que està preparant la defensa després que diumenge s'ordenés la immobilització del vaixell, ja que en les pròximes hores l'ordre haurà de ser convalidada per un jutge d'investigacions preliminars.

Lo Faro ha confirmat que s'està investigant el capità del vaixell, Marc Reig; la coordinadora de la missió, Anabel Montes, i una tercera persona responsable de l'oenagé per associació criminal per fomentar la immigració il·legal amb l'agreujant d'"obtenir-ne benefici", delictes castigats amb penes de presó de quatre a 12 anys pel codi penal italià.

Les acusacions van ser formulades per la negativa dels cooperants espanyols a entregar els immigrants que havien rescatat a la Guàrdia costanera líbia.

"Declaracions espontànies"

L'advocada ha dit que és una "hipòtesi de delicte gravíssima" i ha denunciat el procediment amb què s'han aconseguit les informacions i la declaració espontània del capità perquè "no s'han fet segons les normes previstes pel procediment penal".

La lletrada ha explicat que durant la declaració del capità i els altres acusats a les autoritats "no se'ls va comunicar el delicte pel qual després se'ls acusaria" i que aquesta declaració "es va fer sense defensor".

Ha afegit que ella mateixa va trucar telefònicament per saber si es tractava d'un interrogatori, però li van assegurar que eren "declaracions espontànies i per tant no es necessitava un defensor".

Segons Lo Faro, aquestes declaracions "haurien de ser inutilitzades" malgrat que s'hagin inclòs en la notificació de la investigació.

L'incident

El vaixell està atracat al port sicilià de Pozzallo, on va arribar dissabte per desembarcar els 216 immigrants rescatats davant les costes de Líbia.

La investigació s'ha obert després del que va passar aquest cap de setmana, quan l'oenagé va denunciar que un guardacostes libi es va acostar al vaixell i va amenaçar amb obrir foc si no li entregaven els immigrants que acabava de rescatar en alta mar.

L'incident es va produir fora d'aigües territorials líbies, a unes 73 milles (uns 117 quilòmetres) de la costa d'aquest país, ha subratllat el president de l'organització humanitària, Òscar Camps.

La Guàrdia Costanera italiana va explicar que la missió era coordinada pels libis.

Notícies relacionades

Les autoritats marítimes líbies van acusar l'organització humanitària espanyola i les altres que treballen en el rescat de persones a Líbia d'interferir en les operacions i de violar les seves aigües territorials, malgrat que operen més enllà de les 25 milles de la seva jurisdicció.

El vaixell va demanar després el permís per atracar en un port italià, però no el va rebre fins divendres a la nit.