GUERRA CIVIL A SÍRIA

El Kremlin anuncia una pausa humanitària diària de cinc hores als barris sota el setge de Ghouta

La mesura, vàlida cada dia entre les nou del matí i les dues del migdia, implica l'obertura d'un corredor la localització del qual encara no s'ha determinat

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

El president de Rússia, Vladímir Putin, va ordenar ahir l’establiment d’una pausa humanitària cada matí als barris assetjats sota control rebel a Ghouta (Síria). La mesura tindrà validesa a partir d’avui entre les nou del matí i les dues del migdia, i implicarà l’obertura d’un corredor humanitari per on podran sortir els civils que així ho desitgin i la localització del qual resta per determinar, segons va informar el ministre de Defensa, Serguei Xoigu.

L’anunci es va produir després de diversos dies d’intenses pressions sobre Rússia i sobre Putin, principal valedor del règim sirià de Baixar al-Assad, perquè cessés una de les campanyes d’atacs aeris més intenses des de l’inici de la guerra civil que a més ha produït centenars de morts. Dissabte, una resolució del Consell de Seguretat de l’ONU, aprovada per unanimitat (incloent-hi la delegació russa), exigia un alto el foc de 30 dies de durada a tot el país.

NO PER ALS GIHADISTES / Immediatament, rellevants dirigents russos, com el ministre d’Exteriors. Serguei Lavrov, es van afanyar a puntualitzar que la treva aprovada per l’ONU no cobria els grups radicals vinculats als gihadistes de Front al-Nusra, fet que en llenguatge corrent significava que continuarien les operacions militars contra el martiritzat enclavament rebel al costat de la capital, llar d’unes 400.000 persones, ja que entre els combatents de Ghouta oriental hi ha una minoritària facció gihadista denominada Tahrir al Sham.

MERKEL I MACRON / Es tracta d’una justificació ja utilitzada en el passat per la coalició Damasc-Moscou en altres episodis de la guerra civil siriana. Al comprovar que continuava l’ofensiva, la diplomàcia internacional va optar per augmentar la pressió sobre Moscou, i ahir al matí, Putin va parlar per telèfon amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, que van transmetre al líder del Kremlin la necessitat que cessessin els combats i que s’apliqués íntegrament el contingut de la resolució de les Nacions Unides.

Notícies relacionades

El Kremlin sembla seguir la mateixa tàctica que ja va utilitzar en el llarg setge a les zones sota control rebel d’Alep. Durant setmanes va permetre el funcionament d’aquells corredors humanitaris per evacuar civils i combatents que volguessin deposar les armes. Això no va impedir la caiguda de l’enclavament a principis de l’any passat: tropes progovernamentals van entrar al casc urbà amb l’ajuda de l’aviació i de membres de les Forces Especials russes, fet que va posar fi al setge i va forçar una sagnant retirada.

De fet, l’opositor Exèrcit Lliure Sirià (ELS) va posar en dubte ahir mateix que les autoritats de Damasc i Moscou tinguin la intenció de respectar la treva anunciada pel Kremlin.