DESITJOS DE DESGLAÇ A SEÜL

Pyongyang manifesta la seva voluntat de negociar amb Washington

Corea del Nord subratlla que té una "intenció suficient" de dialogar amb els EUA després d'una trobada entre el president sud-coreà i el general Kim Yong-chol

mbenach42314576 north korean delegation leader kim yong chol attends the clo180225195137

mbenach42314576 north korean delegation leader kim yong chol attends the clo180225195137 / HANDOUT

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Corea del Nord té el desig «suficient» de negociar amb Washington, va revelar ahir Seül. La diplomàcia olímpica empeny cap a un diàleg que setmanes enrere semblava quimèric i que afronta encara un pedregós camí on coincideixen Donald Trump Kim Jong-un. L’anunci va endolcir la cerimònia de clausura dels Jocs d'Hivern de Pyeongchang i va servir perquè la diplomàcia tornés a robar els focus a l’esport.

La delegació nord-coreana, va aclarir un despatx oficial de Seül, entén que les relacions a la península han de millorar en paral·lel a les que manté amb Washington i subratlla que té una «intenció suficient» de dialogar. La revelació va arribar després que es reunissin Moon Jae-in, president sud-coreà, i Kim Yong-chol, general nord-coreà. Ni Pyongyang ni Washington van reaccionar immediatament al comunicat.

Corea del Nord ha manifestat la voluntat de negociar sense condicions amb els EUA. La Casa Blanca ha variat la seva política desenes de vegades fins a desconcertar tant els seus aliats com Pyongyang, alternant l’exigència del desarmament nuclear previ amb invitacions al diàleg sense condicions i amenaces de destrucció massiva. Washington va anunciar aquesta setmana un altre paquet de sancions, un altre cop «el més ambiciós de la història», mentre Trump aclaria que passaria a una altra fase «molt desafortunada per al món» si no funcionava. Pyongyang va entendre aquestes sancions com un «acte de guerra» i va culpar Washington de travar la pau a la península.

Mediació de Moon

Notícies relacionades

La frenètica mediació de Moon ha sobrevolat tots els contratemps. Els EUA van revelar ahir que Corea del Nord havia cancel·lat a última hora una reunió entre el seu vicepresident, Mike Pence, Kim Jo-jong, germana del dictador. Una part substancial de la població sud-coreana també desconfia del desglaç i en les últimes hores hi va haver manifestacions contra el general Kim Yong-chol, presumpte cervell de l’enfonsament d’una fragata sud-coreana que va causar 46 morts.

L’atenció de la cerimònia de clausura es va centrar a la llotja d’autoritats, on una fila separava el general nord-coreà d’Ivanka Trump. Els esforços per esquivar-se les mirades van ser notoris mentre el president Moon repartia encaixades de mans als dos costats.