MÀ DURA DE WASHINGTON

Trump intensifica la pressió unilateral a Corea del Nord amb noves sancions

Assenyala 55 vaixells i navilieres, incloent-n'hi de la Xina, acusats d'ajudar Pyongyang a eludir càstigs de l'ONU

La mesura contrasta amb l'acostament diplomàtic entre les dues Corees durant els Jocs Olímpics d'Hivern

undefined42285904 us president donald trump speaks about his hair during the 2180223201350

undefined42285904 us president donald trump speaks about his hair during the 2180223201350 / SAUL LOEB

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Amés de competició esportiva, els Jocs Olímpics d’Hivern que estan tenint lloc a Corea del Sud s’han convertit en un duel de propaganda entre Corea del Nord i els EUA, dos països cada vegada més enfrontats pels avanços del règim de Kim Jong-un en el seu programa nuclear. I ahir l’Administració de Donald Trump va decidir iniciar una jugada d’atac, dissenyada per mantenir la pressió sobre Pyongyang després que el món hagi sigut testimoni de l’acostament diplomàtic entre les dues Corees durant els Jocs. Ho ha fet anunciant l’establiment de «les sancions més grans» que s’hagin imposat mai a Corea del Nord, un càstig unilateral que posa en la diana un individu i 55 navilieres i vaixells de països sospitosos d’estar violant sancions prèvies de l’ONU que impedien les importacions de petroli i les exportacions de carbó nord-coreanes.

    

Encara que Trump va passar de puntetes per les sancions dedicant-los una sola frase al final d’un discurs d’una hora i quart davant la Conferència d’Acció Política Conservadora (CPAC), fonts del seu equip i el secretari del Tresor van detallar els càstigs. Aquests apunten a vaixells i navilieres de Corea del Nord, la Xina, Taiwan, Hong Kong, Singapur, Tanzània, Panamà, les Comores i les Illes Mar­shall. Exclouen, no obstant, vaixells i entitats de Rússia, malgrat que les autoritats nord-americanes sospiten que Moscou també està participant en el comerç il·legal en alta mar que ha estat permetent a Pyongyang eludir parcialment les sancions comercials imposades pel Consell de Seguretat de l’ONU com a càstig als seus assajos nuclears i de míssils balístics de llarg abast.

«PRESSIÓ MÀXIMA»

«El president ha deixat clar a companyies de tot el món que si elegeixen finançar les ambicions nuclears de Corea del Nord no faran negocis amb els EUA», va dir en un comunicat el secretari del Tresor, Steve Mnuchin. No és clar com poden ser d’efectives les sancions. Els analistes assenyalen que per aplicar-les s’hauria d’intervenir o inspeccionar vaixells en alta mar, un pas que podria ser interpretat per Pyongyang com un acte de guerra.

    

La seva imposició, en qualsevol cas, reafirma la línia dura de Washington davant Corea del Nord. I en una roda de premsa amb el primer ministre australià, Malcom Turnbull, Trump va assegurar que «si no funcionen haurem de passar a la fase 2», una expressió críptica que apunta a l’opció militar. «Pot ser una cosa molt dura i molt, molt desafortunada per al món», va dir.

Notícies relacionades

    

El moment elegit per anunciar les sancions no és casual, després de l’acostament de les dues Corees amb els Jocs de Pyeongchang.