PROTESTES DESPRÉS DELS TIROTEJOS

Armar els professors: la solució de Trump contra els tirotejos escolars

El president dels EUA advoca també per reobrir els psiquiàtrics per internar els malalts mentals

Ni una paraula sobre les restriccions a la compra d’armament. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La idea és un disbarat purament americà: si hi ha un problema amb les armes, la solució només poden ser més armes. O com fa anys que repeteix el lobby de l’Associació Nacional de Rifle (NRA): «Per frenar una mala persona amb una arma, és necessària una bona persona amb una arma». Aquesta és una de les tesis que ha abraçat el president dels Estats Units després de la matança de fa una setmana a l’institut de Parkland, on van morir tirotejats 17 estudiants i professors. En una reunió a la Casa Blanca amb alguns supervivents de la tragèdia, Donald Trump es va mostrar dimecres favorable a armar els professors perquè puguin fer front als potencials assaltants. No és la primera vegada que ho diu ni tampoc és una idea seva. La NRA l’està venent insistentment des de la massacre a l’escola de primària de Sandy Hook el 2012.

Trump va voler matisar ahir les seves paraules, després d’acusar la premsa de tergiversar-les. El republicà va dir que no vol armar tots els professors, sinó tots aquells mestres «adeptes a les armes que tinguin formació militar o especial» perquè puguin portar pistoles ocultes a la roba. «Un 20% de professors, que són molts, tindrien la possibilitat de disparar immediatament si un boig salvatge es presenta en un col·legi amb males intencions. Els professors ben formats també servirien com a element de dissuasió davant els covards. Una escola lliure d’armes és un imant per a la gent malvada. Els atacs s’acabarien», va escriure a les xarxes socials.

Zones lliures d'armes

Els col·legis de primària i secundària als Estats Units són en gran mesura zones lliures d’armes des del 1990, quan es va aprovar una llei federal que prohibeix anar armat a menys de 300 metres de distància d’un centre escolar. Però molts d’aquests centres, particularment els instituts, compten amb vigilants armats a les portes i detectors de metalls per on han de passar els estudiants. Als campus universitaris, el panorama és diferent. En 12 estats, tant els estudiants com els professors que disposen de permís per portar armes ocultes poden portar-ne dins del campus i 21 estats més deixen que siguin les mateixes universitats les que decideixin la seva política.

Notícies relacionades

La proposta de Trump per armar «un 20%» dels professors implicaria formar en l’ús de les armes uns 640.000 mestres a tot el país, segons els càlculs de The Washington Post. Però la idea compta, entre altres, amb l’oposició dels principals sindicats de professors. «Posar més armes als col·legis no serveix per protegir els nostres estudiants i educadors. Els nostres alumnes necessiten més llibres, programes de música i art, infermers i psicòlegs», va dir la presidenta de l’Associació Nacional d’Educació.

"Grans patriotes"

Trump, que es va referir als líders de la NRA com uns «grans patriotes americans», també està considerant altres mesures. Algunes són menys controvertides, com per exemple la proposta per millorar el sistema per prevenir que les persones amb antecedents penals puguin comprar-ne. O la d’elevar dels 18 anys als 21 l’edat per poder adquirir un rifle automàtic. Com s’ha recordat aquests dies, als Estats Units no es pot beure cervesa als 18 anys, però sí que s’hi pot comprar una arma de guerra.