01 nov 2020

Anar al contingut

una altra massacre als EUA

Nikolas Cruz, l'autor del tiroteig a l'institut de Florida, és un exalumne expulsat i "boig per les armes"

Els companys el retraten com un noi problemàtic i marginat

Nikolas Cruz, l'autor del tiroteig a l'institut de Florida, és un exalumne expulsat i "boig per les armes"

HANDOUT

Nikolas Cruz, l'acusat d'obrir foc en una escola de secundària a Florida (Estats Units) dimecres, en què va matar 17 persones, és un exalumne problemàtic i obsessionat amb les armes, que va ser expulsat del centre per raons disciplinàries no especificades, ha dit la policia i excompanys de classe.

Cruz, de 19 anys, va ser arrestat una hora després del tiroteig a la Marjory Stoneman Douglas High School a Parkland, Florida, va informar l'agutzil del comtat de Broward, Scott Israel, als periodistes. "Vam començar a investigar els llocs web que freqüentava i el que penjava a les xarxes socials i algunes de les coses que li van venir a la ment són molt, molt inquietants", va afegir.

Pocs amics

Txad Williams, de 18 anys, estudiant de quart any al centre, recordava Cruz com un company de classe amb problemes. Va explicar que Cruz activava l'alarma d'incendis dia rere dia, i finalment va ser expulsat. Més recentment, Williams va veure Cruz amb diverses publicacions sobre armes. "Estava boig per les armes –va dir–.  Era un noi marginat. No tenia gaires amics".

Jillian Davis, de 19 anys, va definir Cruz com un jove callat i tímid que es transformava quan s'enfadava i que parlava molt sobre armes i ganivets, però ningú se'l prenia seriosament. "Diria que no era el noi més normal o assenyat de l'escola. Definitivament, tenia alguna cosa estranya. Era molt peculiar", va dir Davis, que es va graduar de l'escola l'any passat.

Prohibició d'entrar al campus

El professor de matemàtiques Jim Gard va dir al Miami Herald que a Cruz se li havia prohibit, una vegada expulsat, que entrés al campus portant una motxilla. "Hi va haver problemes amb ell l'any passat perquè amenaçava els estudiants, i crec que se li va demanar que abandonés el campus", va dir. La direcció del centre va enviar un correu electrònic als professors per avisar-los sobre Cruz, va afegir.

Una altra estudiant, Dakota Mutchler, de 17 anys, va explicar que no havia parlat amb Cruz en més d'un any, i que es va negar a comunicar-se amb ell quan la va contactar fa dues setmanes per Snapchat. "Tots els que el coneixem sospitàvem que podia passar alguna cosa", va dir Mutchler.

"Una mica apagat"

"Se'l notava una mica apagat", va explicar per la seva part Travis Julmice, de 18 anys. "Sempre va ser un noi amb problemes", va afegir.

No obstant, el superintendent de les Escoles Públiques del Comtat de Broward, Robert Runcie, va dir als periodistes que l'escola no tenia cap indicació que Cruz fos un perill. "En general, en aquestes situacions hi sol haver signes. Però no teníem cap advertència, no hi va haver trucades telefòniques ni amenaces", va assegurar.