"ANR, deixa de matar els nostres fills"

Milers de persones clamen contra les armes en una vigília per les víctimes de Parkland

Milers de persones es van reunir en record de les 17 víctimes mortals de la matança perpetrada per Nikolas Cruz. / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Milers de persones s'han reunit aquesta matinada en una vigília en record de les 17 víctimes mortals de la matança perpetrada aquest dimecres per Nikolas Cruz a l'escola secundària Marjory Stoneman Douglas, a Parkland (Florida, EUA),

I milers d'elles no van poder evitar emocionar-se. Tant joves com adults van plorar a llàgrima viva a l'escoltar el testimoni del pare de la nena de 14 anys Jamie Guttenberg, una de les víctimes mortals de l'atac, que va aconseguir parlar gràcies als ànims i les frases de suport que va rebre.

El pare, Fred Guttenberg, va explicar emocionat que l'any passat va perdre un germà víctima d'un càncer, malaltia derivada dels atemptats de l'11 de setembre del 2001. Llavors va pensar que el dolor era insuportable, però va indicar que el que ha viscut des d'aquest dimecres a la tarda és infinitament pitjor.

"Jamie era la llum de la festa", va dir el progenitor, que va lamentar no recordar si es va acomiadar de la seva filla abans que aquesta sortís cap a l'escola i no la tornés a veure.

Per això va dir que els nois han d'entendre que quan els seus pares els diuen que no a tot el que volen fer és per protegir-los i no patir el dolor de perdre'ls, i als progenitors els va demanar que no perdin un dia sense "abraçar i besar" els seus fills i dir-los que els estimen.

Petició d'unitat

Amb ell, a l'escenari de l'amfiteatre a l'aire lliure del parc Pine Trails, un dels nombrosos parcs que donen nom a aquesta localitat de Florida, autoritats i líders religiosos van demanar unitat per afrontar aquesta tremenda tragèdia.

Presidit per una dotzena de figures alades, al costat de l'estrada, es va col·locar l'anomenat "tauler de la bondat", on els assistents van escriure paraules de condol i suport, a més de missatges com "si el Sol no falla mai i s'aixeca cada dia, nosaltres ens aixecarem també".

En aquest espai també hi va haver lloc per a missatges de to polític, com "Ja n'hi ha prou" o "ANR, deixa de matar els nostres fills", en referència a l'Associació Nacional del Rifle, el poderós grup de pressió a favor de les armes i contrari a una regulació més gran als Estats Units.

El que es va viure a Parkland inevitablement remetia avui al que es va registrar fa un any i mig després de la matança a la discoteca gai Pulse, a Orlando, també a Florida, on van morir 49 persones.

Notícies relacionades

Igual que llavors, centenars de persones van dipositar aquest dijous flors i espelmes en memòria de les 17 víctimes i tampoc van faltar fotografies d'alguna de les víctimes, com la de Peter Wang, de 15 anys.

Si aquell juliol del 2016 la bandera arc iris es va convertir en un símbol del record a les víctimes, aquest dijous el color bordeus, que caracteritza l'escola, va ser el predominant en llaços i samarretes. També va ser el que Cruz va utilitzar per passar desapercebut a l'entrar al centre educatiu i perpetrar la matança.