TIROTEIG EN EUA

L'FBI va rebre una alerta sobre les intencions de l'autor de la massacre de Florida

El responsable dels trets de Parkland va planificar l'atac meticulosament i va anar deixant a les xarxes socials la seva obsessió amb les armes

zentauroepp42113842 nikolas180215212803

zentauroepp42113842 nikolas180215212803 / POOL

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

L’autor del tiroteig de l’institut de Florida, en què van morir 17 alumnes, professors i treballadors del centre, havia planejat amb meticulositat la massacre. Fins al punt que a l’entrar al centre del qual havia sigut expulsat va activar l’alarma dels passadissos perquè els seus excompanys sortissin de classe i poder caçar-los més fàcilment. Aparentment també havia deixat pistes a internet sobre les seves intencions. L’FBI ha reconegut que, fa cinc mesos, va rebre la trucada d’un internauta advertint-los d’un missatge inquietant a Youtube. «Seré l’autor professional d’un tiroteig escolar», deia aquell missatge firmat per un tal Nikolas Cruz, el mateix nom del noi de 19 anys arrestat per la matança de Parkland.

L’FBI es va posar en contacte amb l’internauta que els havia avisat i els seus agents van arribar a entrevistar-lo personalment a la seva oficina, segons va informar ahir la CNN. Però el missatge no incloïa metadades ni pistes sobre el lloc o el dia en què va ser escrit i l’FBI va acabar arxivant l’alerta al ser incapaç d’identificar l’autor del missatge, segons ha reconegut un dels seus agents. Si ho hagués aconseguit, les coses haurien estat diferents, perquè les amenaces de Cruz als excompanys eren conegudes, així com la seva passió obsessiva per les armes. Diversos estudiants havien dit en broma que si alguna vegada hi havia un tiroteig, Cruz en seria el responsable.

Venda de ganivets

A l’escola havien notat la seva deriva. Venia ganivets que duia amagats a la bossa del dinar, i va omplir els comptes a les xarxes socials amb fotografies d’armes i animals morts. En una apareix apuntant amb un rifle al carrer; en altres se’l veu amb tres ganivets o sosté una pistola. «A poc a poc es va anar tornant més estrany», ha explicat una de les alumnes. «Finalment la va agafar contra una de les meves amigues i va començar a amenaçar-la». Al final, Cruz va ser expulsat de l’institut, però no seria l’últim cop que es deixés caure pel centre. Dimecres va entrar amb un rifle d’assalt AR-15 comprat legalment (com el que portava l’home que a l’octubre va matar 58 persones a Las Vegas). També portava granades de fum, una màscara antigàs i molta munició.

Notícies relacionades

Amb l’ajuda dels seus professors, molts estudiants es van posar a recer de les bales, alguns tancant-se als armaris, però Cruz va tenir temps de matar-ne uns quants, també l’entrenador de futbol americà i el director dels programes d’atletisme. «He vist molts morts. Veure nois amuntegats et passa factura», va dir a la premsa un dels agents de l’FBI que hi va acudir després del succés.El tiroteig de Parkland és la segona pitjor matança als centres escolars dels EUA, després de la registgrada a l’escola de primària de Sandy Hook el 2012. Però no és res d’extraordinari. Des de començament d’any hi ha hagut 18 incidents amb armes als centres escolars del país. Alguns van ser tirotejos com aquest de Florida o el de Kentucky en què un noi de 15 anys va matar dos companys seus d’institut. Uns altres han sigut suïcidis i la resta, armes que disparades accidentalment.

Com a resposta a la tragèdia, Donald Trump va comparèixer a la Casa Blanca per oferir les seves oracions i condolences a les víctimes i demanar als joves que responguin «a l’odi amb amor i a la crueltat amb amabilitat». Però en cap moment va parlar de les armes o de les lleis que tan laxament les regulen. L’únic que va dir és que cal abordar el «complex problema de la salut mental» i reforçar la seguretat a les escoles. Sona a retòrica, perquè va ser Trump qui fa un any va revocar una llei del seu predecessor que restringia l’accés dels malalts mentals a les armes.

Amenaces i animals morts

Nikolas Cruz, autor de la massacre a Florida, era problemàtic, solitari i amant de les armes, un noi de 19 anys que abans de ser expulsat de l’institut havia amenaçat els seus companys i donat molts senyals que alguna cosa anava molt malament al seu interior. A les xarxes socials se’l feia retratat amb armes i animals morts. Insultava negres i musulmans i, segons el líder d’un grup supremacista blanc, era membre de la seva organització. Aquesta mateixa font afirma que havia participat en entrenaments paramilitars, tot i que també que va actuar sol. Cruz estava estudiant, però el dia de la massacre es va negar a anar a l’escola. «No vaig al col·legi per Sant Valentí», va dir. Era orfe. Es va criar amb una família d’adopció, però el seu pare adoptiu va morir fa uns anys d’un infart i la seva mare va morir al novembre de pneumònia. Va passar una tem- porada amb la família d’un company de l’institut i després se’n va anar a viure amb un altre estudiant a una casa tràiler. Pel camí havia donat senyals de depressió que ningú va detectar a temps.