MATANÇA EN UN INSTITUT DELS EUA

Trump consola les víctimes del tiroteig de Florida sense mencionar les armes

El president ofereix les seves oracions i insta a abordar el problema de les malalties mentals

mbenach42111255 topshot   us president donald trump speaks on the florida sc180215190739

mbenach42111255 topshot us president donald trump speaks on the florida sc180215190739 / MANDEL NGAN

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Donald Trump s'ha dirigit als nord-americans per abordar el tiroteig de l'institut de Florida, on 17 estudiants, professors i empleats del centre van ser assassinats per un alumne de 19 anys que havia sigut expulsat del centre per problemes disciplinaris. El president ha enviat el seu condol a les víctimes i els ha ofert les oracions dels seus conciutadans en un breu discurs en què ha instat a fer front al “complicat tema dels problemes mentals”, com els que aparentment tenia l'autor de la massacre. Trump ha ignorat completament l'assumpte de les armes i no ha ofert cap proposta per restringir-les, una constant des que va arribar a la presidència. Des de començament d'any les armes han ressonat en 18 ocasions als centres escolars del país en forma de tirotejos, suïcidis i trets accidentals, però les solucions no arriben.

Notícies relacionades

Trump ha definit els tràgics fets de l'institut Marjory Stoneman Douglas, un centre amb més de 3.000 estudiants en la pròspera i segura localitat de Parkman, com un acte de “terrible violència, odi i maldat” contra “estudiants indefensos i professors compromesos”. I ha dit que el país està unit com una “família americana”. “Tota la nostra nació, amb dolor al cor, resa per les víctimes”. El líder nord-americà s'ha dirigit directament als joves dient-los que no estan sols i animant-los a respondre “a l'odi amb amor i a la crueltat amb amabilitat”, paraules que poc serviran per prevenir la pròxima atrocitat.

L'única via que la seva Administració sembla disposada a explorar són les lleis que regulen l'accés a les armes de les persones amb problemes mentals. Així es desprèn del seu discurs, malgrat que l'any passat Trump va revocar una llei aprovada pel seu predecessor que dificultava als malalts mentals la compra legal d'armes. Aquella mesura va passar pràcticament desapercebuda però ara ha recobrat protagonisme, ja que el president sembla decidit a obviar que l'arrel del problema està en la proliferació d'armes i la laxitud de les lleis que les regulen.