POLS OLÍMPIC

Els EUA anuncien les sancions "més dures mai imposades" a Corea del Nord

La germana de Kim Jong-un viatjarà a Corea del Sud per als Jocs Olímpics

undefined41939865 u s  vice president mike pence  left  cheers during a courte180207110354

undefined41939865 u s vice president mike pence left cheers during a courte180207110354 / Nicolas Datiche

2
Es llegeix en minuts

El vicepresident dels Estats UnitsMike Pence, ha anunciat aquest dimarts que el seu país imposarà noves sancions econòmiques Corea del Nord, "les més dures i agressives fins ara", destinades a posar fi als seus programes armamentístics.

Aquestes noves mesures punitives "seran revelades pròximament" i aniran dirigides "a continuar aïllant Corea del Nord fins que abandoni d'una vegada per sempre els seus programes nuclear i de míssils", ha dit Pence a Tòquio després de reunir-se amb el primer ministre japonès, Shinzo Abe. 

La propaganda i els Jocs

El mandatari nord-americà ha afirmat així mateix que els EUA "no permetran a la propaganda de Corea del Nord que prengui com a ostatge el missatge i la imatge dels Jocs Olímpics" d'hivern que se celebren a partir d'aquesta setmana a Pyeongchang (Corea del Sud). El mateix Pence presidirà la delegació dels EUA en la inauguració dels Jocs, aquest divendres.

En aquest acte podria coincidir amb Kim Jo-jong, la germana del líder nord-coreà, Kim Jong-un, que viatjarà amb la delegació d'alts representants del règim, ha informat el Ministeri d'Unificació sud-coreà en un comunicat.

La germana de Kim acompanyarà el president honorífic del país, Kim Yong-nam, que encapçala la delegació nord-coreana i serà el funcionari nord-coreà de més alt rang que mai hagi visitat el país veí.

Visita històrica

Si es produeix, la històrica visita de Kim Jo-jong, vicedirectora del Departament de Propaganda i Agitació del partit únic, serà la primera d'un membre de la dinastia Kim a Corea del Sud.

"La inclusió de Kim Jo-jong en la delegació és significativa, ja que no només és la germana del líder de Corea del Nord, sinó que també ocupa un lloc de pes en el Partit dels Treballadors nord-coreà", assenyala el Ministeri d'Unificació.

No obstant, el Govern del Sud consultarà la comunitat internacional sobre la visita, perquè aquesta no causi "cap controvèrsia sobre les sancions", s'indica en el comunicat.

Possible reunió bilateral

Amb Kim Jo-jong i Kim Yong-nam hi viatjaran 20 funcionaris nord-coreans més. Els dos països, que tècnicament segueixen en guerra des de fa més de 65 anys, van acordar també desfilar junts sota la mateixa bandera en la inauguració dels Jocs.

Es desconeix quin serà el paper de la germana de Kim Jong-un durant la visita, encara que Seül ja ha admès que el president sud-coreà, Moon Jae-in, podria proposar una reunió bilateral amb el president honorífic nord-coreà.

Notícies relacionades

En cas de produir-se, seria la cimera intercoreana de més rang mai celebrada en territori sud-coreà.

Seül creu que la participació nord-coreana a Pyeongchang pot ajudar a rebaixar la tensió regional i facilitar un acostament entre el règim i Washington.