CONTRA LA DESPOBLACIÓ RURAL

Ollolai: el poble italià que ven cases al mòdic preu d'1 euro

L'alcalde d'aquest bucòlic poblet de l'interior de Sardenya ha llançat l'oferta a canvi de rehabilitar completament les abandonades vivendes en un termini de tres anys

piazza marconi-ollolai

piazza marconi-ollolai

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Ollolai, un petit poble a l'illa italiana de Sardenya, s'ha proposat combatre la inexorable despoblació amb una original iniciativa: ha posat a la venda 200 cases abandonades pel mòdic preu d'un euro. No és la primera vegada que a Itàlia es publicita un anunci així, però en aquesta ocasió la promesa s'ha complert, i compta a més amb l'al·licient de la bellesa natural i la història necessàries per atraure els possibles compradors.

La ganga immobiliària amaga, no obstant, un petit truc, ja que les 200 cases construïdes en pedra en aquest poblet de la província interior de Nuoro estan en molt males condicions, i els compradors s'han de comprometre a renovar-les completetament en el termini de tres anys, cosa que pot costar un extra de diversos milers d'euros.

Darrere d'aquest intent de venda massiva hi ha un pla per rejovenir una comunitat rural que s'arrisca a convertir-se en un poble fantasma. En l'últim mig segle, la població d'Ollolai, antiga capital de l'àrea muntanyosa de Barbagia, ha decrescut de 2.250 a 1.300 habitants, i tot just hi neixen uns quants nadons a l'any.

Més de 100 sol·licituds

L'alcalde d'Ollolai, Efisio Arbau, ha explicat a la CNN que van demanar als veïns que aportessin les seves antigues propietats al municipi per llançar el 2017 aquesta oferta i que, malgrat les penoses condicions de conservació, ja han venut tres cases i han rebut més de 100 sol·licituds de països d'arreu del món, incloent-hi Rússia Austràlia.

Arbau confia que la rehabilitació de les cases ajudarà a crear nous llocs de treball i a dinamitzar l'economia local. "Tenim orígens prehistòrics", recorda l'alcalde d'Ollolai, "i la meva croada és rescatar les nostres tradicions úniques i impedir que caiguin en l'oblit", declara Arbau, que afegeix: "L'orgull del nostre passat és la nostra força. Sempre hem sigut gent dura i no permetrem que el nostre poble es mori".

Constructor jubilat

Notícies relacionades

Vito Casula, un constructor jubilat, ha sigut el primer a comprar-se una casa de dos pisos per menys del que costa un 'cappuccino'. L'ha transformat en la seva nova casa utilitzant materials ecològics, però mantenint la decoració original, reciclant els mobles vells. "Vivim a prop i sovint visitàvem Ollolai. Un dia, la meva dona va veure l'anunci al diari. Era una oportunitat", diu Casula. "Aquest tranquil poble està com congelat en el temps. Ofereix una vida pacífica i saludable", explica, i el recomana a qualsevol que "estigui malalt amb massa estrès i necessiti un descans".

Per aquest nou veí, juntament amb l'aire fresc i les excel·lents vistes panoràmiques, el millor d'Ollolai són l'ambient relaxat, les especialitats culinàries i l'amabilitat dels habitants de l'indret. "Els residents són tan oberts i amables que et fan sentir com a casa. Mai em deixen pagar res al bar i constantment ens conviden a dinar o a sopar", afegeix.