DISCURS A MONRÒVIA

George Weah anuncia que es rebaixarà el sou un 25%

El flamant president de Libèria demana als parlamentaris que segueixin el seu exemple davant la difícil situació econòmica en què es troba el país africà

mbenach41842203 mon432  monrovia  liberia   29 01 2018   el presidente liber180129215526

mbenach41842203 mon432 monrovia liberia 29 01 2018 el presidente liber180129215526 / AHMED JALLANZO

1
Es llegeix en minuts

El flamant president de LibèriaGeorge Weah, ha anunciat aquest dilluns la seva intenció de revisar la Constitució, sobretot per suprimir una disposició que reserva la ciutadania a les "persones de color", i també la inèdita decisió de reduir-se el sou un 25%, alertant dels temps durs que li esperen al seu "trencat" país.

Weah, antiga llegenda del futbol africà, que va prendre possessió el 22 de gener succeint Ellen Johnson Sirleaf, la primera dona elegida cap d'Estat a l'Àfrica, ha fet aquests anuncis durant el seu primer "discurs sobre l'estat de la nació" a Monròvia, la capital del país.

"L'estat de l'economia que la meva Administració ha heretat deixa un munt de coses per fer i per decidir", ha declarat Weah, en un discurs aparentment dirigit a rebaixar les altes expectatives creades per la seva victòria electoral a finals de desembre

"La nostra economia està trencada; el nostre Govern està trencat. La nostra moneda està en caiguda lliure; la inflació està creixent", ha afirmat Weah. "La desocupació arriba a un nivell sense precedents i les nostres reserves de divises estan al nivell més baix de tots els temps", ha afegit.

Mesures anticorrupció

Notícies relacionades

Weah ha promès mesures enèrgiques contra la corrupció endèmica i s'ha posat com a exemple de model a seguir. "Avui us anuncio, amb efecte immediat, que em rebaixaré el sou i les primes un 25%", ha manifestat Weah, exestrella de futbol de l'AC Milan i del Paris Saint Germain, apel·lant els parlamentaris a fer el mateix davant les dificultats econòmiques que té Libèria.

L'anunci ha sacsejat l'opinió pública en un continent on els alts funcionaris s'han premiat tradicionalment amb augments salarials i beneficis fabulosos. Libèria va patir dos cruentes guerres civils entre el 1989 i el 2003 que van causar centenars de milers de morts. Posteriorment, mentre es recuperava en la passada dècada, va patir l'impacte de la caiguda de preus de les seves principals exportacions, minerals de ferro i cautxú, i un terrible brot d'Ebola que va castigar el país entre el 2014 i el 2016.