TECNOLOGIA I SEGURETAT

Una 'app' de fitnes revela ubicacions secretes de l'Exèrcit dels EUA

L'error és especialment sensible en països com l'Iraq, l'Afganistan o Síria

ramstein / periodico

2
Es llegeix en minuts

L'aplicació de fitnes Strava s'ha revelat com una enemiga insospitada de la intel·ligència dels EUA: el seu sistema de GPS revela les posicions secretes de l'Exèrcit dels EUA i dels seus aliats en llocs sensibles com l'Afganistan, l'Iraq i Síria, segons ha fet públic Strava Labs, la firma responsable de l'app, app,que ha compartit en xarxes socials un mapa de calor on es poden observar els moviments de tots els seus usuaris, inclosos els militars que fan servir aquesta appper fer esport i que se l'han descarregat a les seves polseres Fitbit o similars.

Si la posició de les bases militars és coneguda per grups terroristes, el mapa de geolocalització revela els itineraris pròxims a les bases. El mapa mostra igualment la intensitat dels desplaçaments. És, segons subratllen els dissenyadors de l'app, "una visualització en directe de la xarxa mundial d'atletes de Strava". Strava ja va publicar el seu mapa d'usuaris el novembre passat, però ara ha contextualitzat la informació: en dos anys ha registrat 1.000 milions d'activitats i tres bilions de punts GPS.

Als Estats Units i a l'oest d'Europa, la major part del territori està acolorida i no permet identificar les rutes, però en certs països, no tan il·luminats, els itineraris destaquen amb claredat. Per exemple, a l'Iraq, el mapa apareix majoritàriament en negre, mostra que hi ha poc ús de l'appStrava. Els punts il·luminats corresponen a bases militars ben conegudes on estan destinades les tropes dels EUA i dels seus aliats. És el cas, per exemple, de les bases de Taji, al nord de Bagdad, de Qayyarah, al sud de Mossul, de Speicher, a prop de Tikrit, o d'Al-Assad, a la província d'Al-Anbar.

Però també apareixen bases secretes al nord i l'oest de l'Iraq. En aquest cas, s'aprecien diverses rutes que els usuaris de l'apphan recorregut en els seus desplaçaments i que amb tota probabilitat són itineraris utilitzats per l'Exèrcit de forma habitual.

A l'Afganistan, es poden veure llocs coneguts com la base aèria de Bagram (est) i altres punts al sud del país on hi ha una gran concentració d'activitat.

Tobias Schneider, expert en seguretat que ha revelat a Twitter l'errorde l'app, subratlla que les bases militars a Síria són "verdaders fars en la nit" i augura que als soldats els espera una reprimenda per haver revelat posicions sensibles.

Notícies relacionades

El Departament d'Estat de Defensa està en fase d'"avaluació" de la situació. "Aquesta divulgació subratlla la importància d'una sensibilització de diferents situacions quan els militars comparteixen dades personals", ha apuntat Audricia Harria, portaveu del Pentàgon

Segons Strava, el problema s'hauria pogut evitar amb facilitat: els esportistes que han activat la manera 'en privat' de l'appno veuen les seves dades publicades.