avançament electoral

Veneçuela celebrarà eleccions presidencials abans del 30 d'abril

L'oposició rebutja la decisió de l'Assemblea Constituent chavista i dona per enterrat el diàleg

CAR106  CARACAS  VENEZUELA   26 03 2014 -Cientos de personas participan en una manifestacion a favor del Gobierno del presidente de Venezuela  Nicolas Maduro  y en conmemoracion del 20 aniversario de la salida del fallecido lider venezolano Hugoc Chavez de la carcel de Yare  en el sector Plaza Venezuela hoy  miercoles 26 de marzo de 2014  en Caracas  EFE MIGUEL GUTIERREZ

CAR106 CARACAS VENEZUELA 26 03 2014 -Cientos de personas participan en una manifestacion a favor del Gobierno del presidente de Venezuela Nicolas Maduro y en conmemoracion del 20 aniversario de la salida del fallecido lider venezolano Hugoc Chavez de la carcel de Yare en el sector Plaza Venezuela hoy miercoles 26 de marzo de 2014 en Caracas EFE MIGUEL GUTIERREZ / MIGUEL GUTIERREZ (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

L'Assemblea Nacional Constituent (ANC) de Veneçuela va decretar ahir que les eleccions presidencials s’han de celebrar abans del 30 d’abril. Ho va disposar precisament el dia que es commemoren els 60 anys de l’enderrocament de la dictadura de Marcos Pérez Jiménez. Per a l’oposició, no deixa de ser una amarga ironia. La Mesa d’Unitat Democràtica (MUD) considera que la decisió unilateral de l’ANC és una bufetada al procés de diàleg amb el Govern per trobar una sortida a la greu crisi política i social. Al convocar les eleccions es reconeix de fet que els intents realitzats a la República Dominicana per trobar punts en comú entre les parts han fracassat.

El decret de l’ANC dona més pistes respecte al tema, ja que acusa la MUD de retirar-se de la taula de diàleg «al·legant excuses fútils» i de voler imposar «a través de la violència un neocoloniatge vergonyós». La seva presidenta, Delcy Rodríguez, ha qualificat d’«històric» l’avançament dels comicis. «Diosdado Cabello, consideri’s condecorat per la Unió Europea», va ironitzar Rodríguez al donar a conèixer un calendari aprovat «per aclamació» i a petició expressa d’un dels homes forts del chavisme.

Confiança chavista

«Ells apliquen sancions, nosaltres apliquem eleccions. No vindran a donar-nos lliçons, a dir-nos què hem de fer. Que ho decideixi el nostre poble», ha dit Cabello, en al·lusió a les últimes mesures disposades per la UE i a les ja vigents de l’Administració Trump. En la seva opinió, la MUD no busca discutir amb el chavisme sinó eliminar-lo.

Ara li toca al Consell Nacional Electoral (CNE) donar resposta a la petició de l’Assemblea Nacional Constituent i organitzar la contesa, que en principi estava prevista per als últims mesos de l’any.

Notícies relacionades

Malgrat la calamitat econòmica i les amargues previsions per al 2018 (una inflació de fins al 5.000% i més escassetat), el chavisme confia que tornarà a vèncer, igual que a les recents eleccions regionals i municipals.

"Represàlia"

Com era d’esperar, la MUD ha criticat durament el gir dels esdeveniments. Per a l’expresident de la dissolta Assemblea Nacional Henry Ramos Allup, la convocatòria d’eleccions hauria de ser un costum democràtic, però a Veneçuela es fa com a «represàlia».