Temible moviment unilateral

Trump reconeix avui Jerusalem com a capital d'Israel i posa en marxa el procés per traslladar l'ambaixada

El trasllat de la delegació "no durarà mesos, sinó anys" segons avancen fonts de l'Administració

El president no fa cas de les advertències de la regió i internacionals i fa un gir de conseqüències impredictibles

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

De res han servit les advertències de líders del Pròxim Orient i globals, algunes veus cauteloses dins del seu propi equip i les incomptables anàlisis que avisen del mal que pot fer al sempre fràgil procés de pau entre palestins i israelians i a tota la regió. El president dels Estats Units, Donald Trump, anunciarà aquest dimecres que reconeix Jerusalem com a capital d'Israel i que posa en marxa el procés per traslladar allà l'ambaixada des de Tel Aviv.

Per “impossibilitat logística”, segons van explicar dimarts fonts de l'Administració en una sessió informativa prèvia a l'anunci, el trasllat de la legació diplomàtica “durarà no mesos, sinó anys”, no menys de tres o quatre necessaris per buscar la localització (encara no determinada), el disseny i la construcció. Però el carregat simbolisme dels dos passos representa un gir en la política nord-americana de potencials conseqüències impredictibles.

Trump, segons han avançat els membres del seu equip, està “complint una important promesa de campanya” amb el reconeixement de la capitalitat de Jerusalem, que asseguren que és “un reconeixement d'una realitat històrica i moderna”. I justifica la seva decisió de traslladar l'ambaixada assegurant que posa “fi a una política d'ambigüitat que no ha funcionat en 22 anys”, una referència a la llei del 1995 en què ja es va aprovar aquest moviment, encara que tots els presidents des d'aleshores (incloent-hi ell fins ara) ho han anat posposant cada sis mesos.

Notícies relacionades

Si es creu la idea de l'actual Administració nord-americana, “la localització física de l'ambaixada no és un impediment ni un facilitador de la pau”, un argument que cau sota el pes de totes les advertències que Trump ha rebut en els últims dies en contra de fer aquest pas. I les fonts de l'equip presidencial insisteixen que Trump segueix sent “optimista” respecte a les possibilitats que el procés de pau segueixi endavant.

“Aquest anunci no canvia la política nord-americana sobre fronteres, aspectes de sobirania o l'estatus final”, insistien les fonts aquest dimarts. “El president reitera el seu absolut compromís que els Estats Units segueixin facilitant l'acord de pau i la seva creença que està a l'abast”.