Entrevista

Jean-Guy Talamoni: "Si els corsos volen, la pròxima etapa serà la independència"

El líder independentista de Còrsega creu que el nacionalisme ha penetrat en la societat

zentauroepp41176023 talamoni171203201231

zentauroepp41176023 talamoni171203201231 / PASCAL POCHARD-CASABIANCA

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

L’independentista Jean-Guy Talamoni és el president sortint de l’Assemblea corsa. Considerat el vector intel·lectual del tàndem amb Gilles Simeoni, Le Monde el va batejar com «el Puigdemont cors». El to assossegat i professoral d’aquest advocat de 57 anys marca la trobada amb EL PERIÓDICO.

–¿Un estatut d’autonomia és el primer pas a la independència? 

–Clarament. Els autonomistes poden arribar a ser independentistes però els independentistes no es tornen autonomistes. Estem a favor de la sobirania total del nostre país i la pròxima etapa, després d’una evolució institucional, serà la independència si els corsos ho volen. La qüestió s’haurà de resoldre per sufragi universal i no en els pròxims 10 anys.

–¿Hi haurà llavors un referèndum sobre la independència? 

–Això esperem, perquè la millor solució per a Còrsega és la independència plena en el marc europeu, tenint en compte que estem vinculats a Europa, com catalans o escocesos.

–¿El nacionalisme cors entra en una nova etapa després de la renúncia a les armes de l’FLNC el 2014? 

–S’ha girat full i això ha permès el nostre accés al poder. No renego d’aquests 40 anys de conflicte. Sense ells no seríem aquí. El poble cors hauria desaparegut. Crec que aquest conflicte va ser indispensable. Les nostres idees van penetrar profundament en la societat en aquell període i vam aconseguir la victòria de les idees abans que l’electoral. 

–¿Com veu el procés català? 

–El seguim molt de prop. Jo vaig ser a Barcelona durant el referèndum. La forma de fer de Puigdemont i el seu Govern va ser prudent, perquè va donar oportunitats al diàleg, però Madrid va mantenir una posició tancada i antidemocràtica. Espero que Catalunya sigui independent en el futur. Ho penso profundament.

Notícies relacionades

–¿La seva posició respecte a la UE? 

–Tenim molts retrets, però no volem tirar-ho tot. Estem a favor d’una Europa dels pobles. El que volem és que Còrsega s’independitzi de París. 

Temes:

França