DURANT EL JUDICI A LA HAIA

El criminal de guerra Slobodan Praljak es va suïcidar amb cianur

Els resultats preliminars de l'autòpsia revelen que l'exgeneral bosnianocroat, de 72 anys, va morir d'"insuficiència cardíaca" després d'haver pres cianur de potassi

zentauroepp41120996 refile   correcting typo a wartime commander of bosnian croa171129132227

zentauroepp41120996 refile correcting typo a wartime commander of bosnian croa171129132227 / REUTERS TV

2
Es llegeix en minuts
Efe / La Haia

L'exlíder militar bosnianocroat Slobodan Praljak, que es va suïcidar dimecres passat davant del tribunal que el jutjava a La Haia, va prendre "possiblement cianur de potassi" i va morir per una "insuficiència cardíaca", ha assenyalat aquest divendres la fiscalia general holandesa.

L'Institut Forense holandès està fent l'autòpsia del cos de Praljak per determinar-ne les causes exactes de la mort, després d'ingerir un líquid davant del tribunal que el jutjava per crims en la guerra de Bòsnia (1992-1995).

A l'espera de l'informe final definitiu, i segons s'evidencia en els resultats preliminars de la prova toxicològica, Praljak va beure efectivament verí, tal com ell mateix va afirmar davant del Tribunal Penal per a l'antiga Iugoslàvia (TPII) abans de morir.

Dos experts croats van ser presents durant l'autòpsia, després d'haver sigut admesos com a observadors en consulta amb el tribunal i les autoritats croates.

Praljak es va suïcidar com a protesta pels 20 anys de presó a què va ser sentenciat per crims de lesa humanitat contra civils musulmans.

Investigació independent

A petició de la cort internacional, les autoritats holandeses van iniciar el mateix dia de la mort "una investigació independent" sobre la mort.

A més de la qüestió de quina substància va prendre Praljak, la investigació del Ministeri Públic a La Haia se centra en com l'exgeneral bosnianocroat, de 72 anys, va obtenir aquest verí i qui l'hi va subministrar.

Praljak, que va ser condemnat per crims contra la humanitat pel seu paper en la guerra a Bòsnia, estava des del 2004 sota arrest i era molt probable que sortís de la presó d'aquí uns mesos, al complir els dos terços de la condemna necessaris per obtenir la llibertat.

Forta custòdia a la presó

Les preguntes giren ara sobre com Praljak va aconseguir el verí, malgrat la forta custòdia a la presó i la seguretat dins del tribunal.

Segons l'advocat Erik Kok, que va treballar com a assistent legal al TPII durant sis anys, és molt difícil evitar que un reclús obtingui "drogues o telèfons mòbils" dins de la presó.

Notícies relacionades

A més, en declaracions a la televisió holandesa RTL Nieuws, va subratllar que els sospitosos poden sortir al carrer amb certes condicions i durant els trasllats caminen pels passadissos sols i estan en contacte amb moltes persones, des de guàrdies i personal de neteja fins a advocats i familiars.

L'ala del centre penitenciari holandès de Scheveningen on s'empresona els sospitosos i condemnats del TPII està dirigida per l'ONU i els guàrdies en són funcionaris, cosa que evita qualsevol responsabilitat dels Països Baixos en aquest succés.